Volledig scherm
Frida Kahlo (in het midden) als Barbie. © Photo News

Familie over Barbie van Frida Kahlo: Ze heeft geen unibrow

De nabestaanden van Frida Kahlo dreigen met juridische stappen als speelgoedfabrikant Mattel niet afziet van de verkoop van hun nieuwe Barbie van Frida Kahlo. De reden voor hun ontevredenheid is dat de pop helemaal geen juist beeld weergeeft van de kunstenares en dat ze geen toestemming hebben gevraagd. 

Dinsdag kondigde Mattel naar aanleiding van Internationale Vrouwendag aan dat ze een reeks Barbies uitbrengen onder de noemer Inspirerende Vrouwen. De poppen zijn een eerbetoon aan in totaal 14 hedendaagse en historische vrouwelijke rolmodellen. 

Onder de historische vrouwelijke rolmodellen is naast Katherine Johnson en Amelia Earhart ook Frida Kahlo. Kahlo's nicht, Mara Romeo Pinedo, en haar dochter, Mara de Anda Romeo, voelen zich verre van vereerd: 

De fysieke kenmerken die typerend voor Kahlo waren,  ontbreken in dit ontwerp. "De pop heeft geen unibrow en draagt geen authentieke Mexicaanse jurk", merkt haar dochter op. Volgens de familie heeft Mattel geen toestemming gevraagd voor het maken van de pop. Ze willen een reactie van de fabrikant, anders volgen juridische stappen.

Frida Kahlo Foundation

Mattel zegt de rechten te hebben verkregen via de Frida Kahlo Foundation, opgericht in 2005 in Panama. De stichting beweert toestemming te hebben gekregen van de nicht van de schilderes, Isolda Pinedo Kahlo, die in 2007 is overleden. 

Michelle Chidoni, de vicepresident van Mattel, reageert onrechtstreeks op de commentaar: ,,Deze poppen verbeelden fantastische vrouwen die ongelooflijke dingen hebben gedaan en voorbeelden en verhalen zijn die jonge meisjes kunnen inspireren", zei Chidoni. ,,De pop is een introductie tot Frida's verhaal."

Volledig scherm
De echte Frida Kahlo, mét unibrow. © Photo News