Fans Billie Eilish op de bres na haar smeekbede om geen Grammy te winnen

Billie Eilish was zondag de grote winnares bij de Grammy Awards: van haar zes nominaties verzilverde ze er vijf, meer dan alle andere kanshebbers. Daarmee uitpakken wilde de 18-jarige zangeres echter niet. Integendeel: soms leek de jonge zangsensatie zich zelfs te verontschuldigen voor het winnen van een prijs. Haar opvallende reactie ontketent stevige reacties op sociale media.

Voor wie de awardshow compleet gemist heeft: Eilish won in de meest aansprekende categorieën: Record Of The Year, Album Of The Year, Best New Artist, Best Pop Vocal Album en Song Of The Year. De tiener kon het allemaal nauwelijks geloven. ,,Waarom ik?”, vroeg ze zich af. ,,Zoveel andere nummers verdienden dit, het spijt me.” En bij het ophalen van de Album of the Year-award zei ze droog: ,,Ik ga je tijd niet verspillen. Dat ga ik echt niet doen. Ik hou van jullie. Bedankt hiervoor!”

Eilish had het de hele show lang zichtbaar moeilijk met alle aandacht en werd op een gegeven moment zelfs moed ingesproken door Alicia Keys. ,,Voel je uitmuntendheid, voel je groots”, zei Keys tegen de jonge superster terwijl ze het podium betrad. ,,Het komt allemaal goed, je verdient het. Het zit allemaal goed.” Na de uitreiking ging op sociale media een filmpje rond waarin te zien is hoe Eilish ‘alsjeblieft, niet ik’ mompelt, nét voor ze de Album of the Year-award in ontvangst mocht nemen. 

Gevolgen

Haar opvallende houding zorgt voor talloze reacties op sociale media. Fans van de zangeres nemen het voor haar op. In een tweet die inmiddels ruim een half miljoen keer werd geliket schrijft een fan dat Eilish de prijs niet wilde winnen omdat ze wist dat ze aangepakt zou worden door fans van de andere genomineerden. ‘Ze doet zo omdat ze weet dat jullie de komende twee maanden enkel zullen praten over hoe ze iets niet verdient wat haar toekomt. Geloof het of niet, zij ziet dat ook en het doet verdomme pijn. En dus wil ze het zoveel als mogelijk vermijden.’

Een andere tweet, die inmiddels bijna 400.000 likes kreeg: ‘De manier waarop jullie dit arme meisje zo bang hebben gemaakt voor de haat die ze krijgt op haar eigen succes, hebben haar letterlijk doen smeken om niet te winnen. Ik haat het dat we in een tijdperk zitten waarin we onze eigen prestaties moeten minimaliseren, zodat internettrollen ons niet aanvallen.’

Volledig scherm
Billie Eilish grote winnaar met vijf prijzen bij Grammy's © Videostill