Volledig scherm
Fidan Ekiz. © Geert Broertjes/ NTR

Fidan Ekiz ziet af van opvolging Eva Jinek: ‘Nu nog niet’

UpdateFidan Ekiz heeft besloten, in elk geval voorlopig, geen presentator te worden van de nieuwe late night talkshow op NPO 1. Zij stond bovenaan de verlanglijst van de NPO om, samen met Tijs van den Brink, per januari Eva Jinek te vervangen. Dat bevestigt haar management aan deze website.

Ekiz (42) gaf eerder aan zich vereerd te voelen met het aanbod. Haar management laat nu weten dat de programmamaakster/columniste en de NPO ‘er op deze termijn’ niet uitkwamen. ,,Het staat als een paal boven water dat ze dit wil, durft en goed genoeg is. Maar Fidan is te eigenzinnig zich nu te laten opjagen door een deadline. Een eigen stem en identiteit hebben voor zo'n programma is heel belangrijk. Zij wil meer tijd en ruimte om dat goed te doen. Haar moment komt nog.”

Het is opnieuw een tegenvaller voor de NPO die recent, geheel verrast, talkshowkoningin Eva Jinek naar RTL 4 zag vertrekken. Sindsdien wordt naarstig gezocht naar een opvolger die al in januari – wanneer ook Jinek bij de commerciële zender van start gaat – op de buis moet. Jeroen Pauw gaat in elk geval niet langer door. Sterker, of hij überhaupt terugkeert op de late avond is nog onderwerp van discussie.

Proefafleveringen

Momenteel wordt achter de schermen druk geëxperimenteerd met andere gegadigden. Willemijn Veenhoven (De Nieuws BV), Sinan Can (Voorbij de Grenzen van Saoedi-Arabië), Maaike Timmerman en Lisette Wellens (allebei van Goedemorgen Nederland), EO-coryfee Tijs van den Brink en Jort Kelder; ze nemen allemaal proefafleveringen op.

Op de achtergrond wordt nog gedacht aan verschillende scenario’s, ook qua programmaformule. Zo is er een idee een soort Met Het Oog Op Morgen (NPO Radio 1) op tv te lanceren. Dan wordt gevist uit een poule van verschillende presentatoren (en afkomstig van verschillende omroepen) die elkaar afwisselen.