Volledig scherm
Regisseur Roman Polanski. © EPA

Film van regisseur Polanski nu al omstreden op festival

Hoewel zijn film J’accuse pas morgen op het Filmfestival van Venetië wordt vertoond ligt regisseur Roman Polanski nu al onder vuur. Het lijkt uitgesloten dat zijn verfilming over de Dreyfuss-affaire, over antisemitisme in het Franse leger, bekroond gaat worden na uitspraken van juryvoorzitter Lucrecia Martel.

De Argentijnse regisseur heeft al bij voorbaat verklaard dat zij niet van plan is om de inzending van Polanski te bekronen, vanwege diens verleden over seks met een minderjarige in Hollywood. De zaak dateert uit 1977, maar de regisseur is daarvoor nooit bestraft en verblijft sindsdien in Parijs.

Voor het festival was al bekend gemaakt dat Polanski (86) niet naar Italië zal afreizen uit angst om aangehouden te worden en uitgeleverd te worden aan Amerika, waar hij nog steeds een celstraf moet uitzitten. De regisseur is van plan om morgen tijdens een persconferentie via Skype de pers te woord te staan. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar zeer de vraag.

  1. Onbegrip over DWDD-betoog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Onbegrip over DWDD-be­toog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Komende week is het precies 25 jaar geleden dat de legendarische serie Friends begon; reden genoeg voor De Wereld Draait Door om aandacht te besteden aan de reeks. Arda Kaya van Yung DWDD ging langs bij mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht en die stelde dat Friends in 2019 niet meer kan. Op sociale media heerst veel onbegrip over zijn betoog: ‘Heeft deze vent überhaupt ooit Friends gekeken?’