Volledig scherm
Gosschalk © ANP Kippa

Filmbranche stelt vertrouwenspersoon in voor slachtoffers

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Film- en Televisiemakers (NBF) benoemt een onafhankelijke vertrouwenspersoon waar misstanden binnen de sector kunnen worden gemeld. Aanleiding zijn de verhalen over seksueel machtsmisbruik door castingdirector en regisseur Job Gosschalk.

Eerder deze maand schoof Kemna Casting, waar Gosschalk jarenland de scepter zwaaide, al een vertrouwenspersoon naar voren. ,,Maar ik verwacht en kan begrijpen dat slachtoffers zich niet op hun gemak voelen om nu naar Kemna te stappen en dit liever doen in een omgeving waar ze mensen kennen'', zegt NBF-bestuurslid Ron Toekook. Het is voor het eerst dat een overkoepelende branche in de film- en televisiewereld een eigen vertrouwenspersoon aanwijst. ,,Wij hebben al iemand op het oog.''

In een brief van de NBF worden andere beroepsorganisaties in de sector verzocht hetzelfde te doen. 'Tussen begin november en nu heeft de NBF advies ingewonnen bij deskundigen, waaronder de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie. Hun advies is heel helder: zorg dat iedere beroepsvereniging een eigen vertrouwenspersoon aanstelt om de drempel voor het uiten van klachten zo laag mogelijk te houden. Mocht een organisatie niet zelf in staat zijn een eigen persoon aan te stellen, dan stelt de NBF haar eigen onafhankelijke vertrouwenspersoon ter beschikking.'

Het is de bedoeling dat deze vertrouwenspersonen alle klachten – 'niet uitsluitend beperkt tot seksuele misstanden'- rapporteren bij één centraal meldpunt.

Job Gosschalk is niet de enige bij Kemna Casting die zich meermaals schuldig maakte aan seksuele intimidatie, vertelden insiders eerder aan deze krant. Even later werd duidelijk dat een onderzoek werd gestart naar een tweede medewerker van het machtige castingbedrijf. Deze zou inmiddels niet langer voor Kemna werkzaam zijn.