Actrice Sarah Paulson op het Filmfestival Toronto in 2019.
Volledig scherm
Actrice Sarah Paulson op het Filmfestival Toronto in 2019. © EPA

Filmfestival Toronto gaat hoe dan ook door: ‘Uitstellen heeft geen zin’

Hoewel op dit moment een lockdown van kracht is in Toronto vanwege het coronavirus, blijven de organisatoren van het filmfestival in de stad druk bezig met het plannen van de editie in september. ,,Uitstellen heeft volgens ons geen zin”, zegt directeur Joana Vicente tegen Variety. ,,Wie weet komt er wel een tweede golf van het coronavirus in oktober of november dit jaar.”

TIFF vindt elk jaar begin september plaats, met een line-up van zo’n driehonderd films. Het filmfestivalteam is vastberaden om het evenement door te laten, ook als dat betekent dat er gebruik moet worden gemaakt van minder locaties, een kleiner publiek of, in het slechtste geval, geen publiek. De organisatie is voor de zekerheid al wel begonnen met het ontwikkelen van een soort virtueel alternatief.

,,We weten dat er veel industrieleden en afgevaardigden zijn die niet naar Toronto kunnen reizen omdat ze van over de hele wereld komen”, zegt Vicente. ,,Het wordt dus sowieso een aangepaste versie van het festival. We gaan daarnaast kijken hoe we sociale afstand kunnen toepassen. Misschien geen anderhalve meter afstand, maar misschien laten we een aantal stoelen leeg.”

Vicente hoopt met het festival mensen weer bij elkaar te brengen. ,,Als we geluk hebben zijn wij het eerste grote festival dat weer kan plaatsvinden. Dan grijpen we echt onze kans om films, filmmakers en de industrie te vieren en te steunen.”

In Europa stoppen juist steeds meer grote evenementen met de organisatie van de edities van dit jaar. Vanwege de coronacrisis vinden de organisaties het niet verantwoord om door te gaan. Het Internationale Filmfestival van Cannes is zelfs voor het eerst in de geschiedenis verplaatst. Ook Nederland gaat een zomer zonder grote evenementen, waaronder Pinkpop en Lowlands, tegemoet.