Volledig scherm
Zangeres Stevie Nicks van de Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac tijdens het concert in de Ziggo Dome. © ANP Kippa

Fleetwood Mac eert vol verve eigen erfenis in Ziggo Dome

Is dit de laatste keer? Het is de vraag die bij elke tournee van Fleetwood Mac weer even actueel is. De bandleden bouwden immers hun fortuin op hun tumultueuze onderlinge verhoudingen dankzij het briljante album Rumours uit 1977.

Sindsdien houdt het aantal bandexplosies keurig gelijke tred met het aantal herenigingen en is de Rumours-samenstelling nog voor 80 procent compleet.

Alleen Christine McVie ontbrak gisteravond in een volle Ziggo Dome in Amsterdam. In Londen maakte de toetseniste - sinds 1998 geen onderdeel meer van de groep - vorige maand nog even haar opwachting tijdens Don't Stop, maar van een hernieuwde toetreding is geen sprake zodat ook de door haar geschreven hits Little Lies en You Make Lovin Fun onaangeraakt bleven.

Nostalgie
Een nog urgentere vraag: is een avondje Fleetwood Mac een nostalgiebad of de herrijzenis van een legendarische popgroep?

Het antwoord op die vraag lag eigenlijk al in de merchandisekraam waar alleen de albums Rumours - dat Fleetwood Mac in één slag transformeerde van fijnbesnaarde folkformatie naar popgroep met stadionbereik - en Tusk (uit 1979) verkrijgbaar waren. De ouverture van het concert bevestigde het vermoeden met meteen drie nummers van Rumours: Second Hand News, The Chain en Dreams.

Eigen erfenis
Met het versgeschreven, springerige Sad Angel poogde het kwartet daarna te bewijzen dat er nog voldoende nieuw leven in de groep zit, maar de veertigers en vijftigers in de zaal wisten voldoende: Fleetwood Mac was vooral gekomen om zijn eigen erfenis te eren.

En dat lukte met vlagen bijzonder goed. Stevie Nicks zong Dreams heerlijk dromerig, haalde ouderwets uit tijdens Rhiannon en had haar tamboerijn voorzien van een nieuw boeketje kleurige linten. Lindsey Buckingham draagt tegenwoordig de rol van frontman en deed zijn best zoveel mogelijk liedjes van een lesje pophistorie vergezeld te laten gaan.

De band maakte zich er allerminst gemakkelijk vanaf en koos voor een set van ongeveer 2 uur en 3 kwartier. Zeven nog altijd onweerstaanbare nummers van Rumours bevatte die uiteindelijk. Alle met vakmanschap uitgevoerd en ovationeel onthaald. Zo viel het eigenlijk niemand op dat de echte magie al lang uit Fleetwood Mac is verdwenen.

Op 26 oktober speelt Fleetwood Mac opnieuw in de Ziggo Dome. Dat concert is uitverkocht.

poll

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

  • Goede zet (56%)
  • Daar snap ik niets van (44%)
8984 stemmen