Volledig scherm
© pro shots

FOX overtreedt mediawet; wedstrijd Feyenoord ten onrechte achter decoder

UpdateFeyenoordfans hebben vanavond het recht om de wedstrijd tegen AS Trencín op een open en dus gratis tv-kanaal te zien. Dat is echter niet het geval. De match zit, net als FC Basel-Vitesse namelijk achter de decoder, bij FOX Sports 1 en 2. De zender overtreedt daarmee de Mediawet, bevestigen het Commissariaat van de Media en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). FOX zelf ontkent.

Alle wedstrijden van de Europa League én de Champions League staan op de zogeheten evenementenlijst, omdat ze een ‘nationaal belang’ dienen. Deze moeten volgens de mediawet worden uitgezonden op een open kanaal dat minstens 75 procent van alle huishoudens in Nederland moet bereiken zonder dat die daar extra voor moeten betalen.

FOX vindt niet dat het de Mediawet overtreedt. Volgens de zender vallen de voorrondes buiten de evenementenlijst. Het Commissariaat reageert daarop weer dat de open net-verplichting wel degelijk ‘óók voor de voorrondes’ geldt.

FOX heeft wel degelijk zo’n open kanaal (vooral gevuld met series als The Walking Dead en The Simpsons), maar Feyenoord – AS Trencín (20.30 uur) evenals de wedstrijd FC Basel – Vitesse (20.00 uur) zijn vanavond alleen te zien op decoderzenders FOX Sports 1 en 2. ,,Ze moeten de wedstrijden dus op hun open kanaal uitzenden óf het betaalkanaal open zetten voor iedereen'', aldus woordvoerder Sander van Dam van het Ministerie van OCW.

In 2016 werd Ziggo Sport door het Commissariaat voor de Media op de vingers getikt, omdat ze de wedstrijden in de voorronde van de Champions League op die zender – ook geen open kanaal – onvoldoende landelijke dekking hadden. Een jaar later werd de wedstrijd van Ajax tegen Nice ook op Eurosport uitgezonden. Samen hadden ze namelijk wél voldoende landelijke dekking.

Dat seizoen speelde Ajax de laatste voorronde van de Europa League tegen Rosenborg. Deze wedstrijd werd uitgezonden op Ziggo Sport, maar het signaal werd voor die gelegenheid gedeeld met alle kabelmaatschappijen. Zo konden ook bijvoorbeeld KPN-klanten het duel gratis zien. Hetzelfde gold dit seizoen voor de wedstrijden van Ajax tegen Sturm Graz en Standard Luik.

Het Commissariaat kan niet zeggen of ook FOX een reprimande te wachten staat. De mediawaakhond oordeelt altijd achteraf, nooit vooraf. Het is nu nog niet bekend of FOX vandaag nog maatregelen treft. 

De eerste wedstrijd tegen Trencín was overigens nog te zien op het open kanaal RTL 7. De zender zag voor de return af van de uitzendrechten. 

Vitesse reageert verbaasd. ,,Wij weten dat de thuisspelende club in deze fase de rechten heeft van zijn Europese wedstrijd”, stelt directeur Joost de Wit van de Arnhemse club. ,,De ene maakt dan een deal met FOX, zoals wij, of met een andere zender. En pas deed AZ dat met Facebook. We zijn niet op de hoogte dat deze wedstrijden op het open kanaal te zien zouden moeten zijn. Raar dat dat na al die jaren ineens boven water komt, maar we juichen dat uiteraard toe, want wij willen natuurlijk ook dat er zoveel mogelijk mensen naar Vitesse kijken.”

Poll

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

  • Stef (10%)
  • Daphne (6%)
  • Sophia (49%)
  • Emma (35%)
14967 stemmen