Volledig scherm
Miss Universe Iris Mittenaere. © REUTERS

Française wint Miss Universe, Nederlandse valt vroeg af

Iris Mittenaere is gekozen tot Miss Universe 2016. De Française werd gekozen tot winnaar uit de 86 deelnemende landen. De Nederlandse kandidate Zoey Ivory viel al vroeg tijdens de competitie af en haalde niet de laatste dertien.

Mittenaere werd in de Filipijnse hoofdstad Manilla gekroond door Pia Wurtzbach uit de Filipijnen, die vorig jaar won. De 24-jarige Mittenaere uit Lille won in december 2015 de missverkiezing in Frankrijk en mocht het land vertegenwoordigen voor de verkiezing van Miss Universe. De finale ging uiteindelijk tussen de Française Iris Mittenaere, Raquel Pélissier uit Haïti en de Colombiaanse Andrea Tovar. Iris Mittenaere mag de titel Miss Universe een jaar dragen en kroont in januari 2018 haar opvolgster, naar verwachting in Frankrijk.

Volledig scherm
De Nederlandse kandidate Zoey Ivory. © EPA

De Nederlandse Zoey Ivory was vooraf vol goede moed: ,,Ik heb er ontzettend veel zin in, we repeteren al dagen. Maar ergens is het ook treurig want na vandaag is het allemaal voorbij", aldus de Nederlandse miss op de rode loper. Volgens ingewijden waren de favorieten voor dit jaar wederom Miss Filipijnen, maar ook Miss Venezuela en Miss Brazilië gooien hoge ogen. De Verenigde Staten won acht keer de missverkiezing, gevolgd door Venezuela dat zeven keer een Miss Universe leverde. Maar de prijs ging uiteindelijk naar Frankrijk.