Volledig scherm
© Shody Careman

Frank Masmeijer: Ik ben juist een heel gewone jongen

Frank Masmeijer wil het beeld over hem rechtzetten. De voormalige presentator werkte daartoe mee aan een documentaire en een boek. Of zijn opzet slaagt, is sterk de vraag. ,,Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in foute figuren.

Het gebeurt in zijn hoogtijdagen als presentator. Frank Masmeijer mag Julio Iglesias in een van zijn televisieprogramma’s verwelkomen. Na de repetities nodigt de Spaanse zanger hem uit om samen met de vrouwen iets te gaan eten in Huis ter Duin in Noordwijk.

In de eetzaal van het restaurant zijn zij helemaal alleen. Beveiligers zorgen ervoor dat er niemand naar binnen kan. Dan wordt er gebeld. Het is de piepjonge René Froger. ,,Hij had gehoord dat ik met Julio in Huis ter Duin was. Hij wilde graag met Julio op de foto. Dus René vanuit Amsterdam naar Noordwijk voor een foto van Julio Iglesias. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen? En toen de foto eenmaal was gemaakt en René weer naar zijn auto liep, vroeg Julio aan me: ‘Who is this new Elvis?’”

Cocaïnesmokkel

Volledig scherm
© nvt

Het is een van de veelzeggende anekdotes in Frank en Vrij, het boek van Frank Masmeijer (56) dat deze week verschijnt. Daarin vertelt de voormalige quizmaster niet alleen over de geruchtmakende drugszaak waarin hij verdachte werd van betrokkenheid bij de smokkel van 476 kilo cocaïne, ook gaat het over zijn opkomst en afgang als televisiester, zijn horecaverleden en zijn gezin. Het boek is een van de vele vruchten van het mediaoffensief dat Masmeijer is gestart om ‘het beeld over hem recht te zetten’. ,,Ik word neergezet als een maffiabaas, een gebruiker en weet ik niet allemaal, maar ik heb alleen maar mensen bij elkaar gebracht. Ik ben heel naïef geweest”, houdt hij vol. ,,En als ik dan in RTL Boulevard of Shownieuws kom, pakken ze eerst nog even de schaar om er een en ander uit te knippen. Het is geen reëel beeld.”

Behalve een boek verschijnt donderdag bij SBS 6 ook een documentaire van Thijs Zeeman die de oud-presentator een jaar lang volgde en hem neerzet als een ‘man met twee gezichten, die niet het achterste van zijn tong laat zien’. ,,Spijt heb ik niet van die docu, maar Thijs heeft er wel zijn eigen draai aan gegeven en het zo sensationeel mogelijk gemaakt”, zegt Masmeijer nu. ,,Thijs ziet zich nu helemaal de televisiester worden.”

'Vlotte babbel'

Quote

Je zult mij nooit betrappen op het feit dat ik mezelf zo geweldig vind. Ik ben juist een heel gewone jongen

Het zijn woorden die in je achterhoofd voortdurend meereizen bij het lezen van het boek: sensatie, eigen beeld en de status van televisiester. Masmeijer die nog altijd gelukkig is met zijn vriendin Jaimy, toont zich kwetsbaar over zijn gezin en zijn (overleden) vader, maar is ook erg het mannetje met opmerkingen als ‘Ik zag er gelikt uit’, ‘mijn zaken waren prachtig’, ‘mijn vlotte babbel’ en ‘ik ben altijd snel in het leggen van contacten’. Bovendien koketteert hij hoofdstuk na hoofdstuk met (zijn omgang) met BN’ers (‘Boudewijn Buch was verliefd op mij’), wereldsterren, profvoetballers en, het meest opmerkelijk: grote namen in de onderwereld, zoals Willem Holleeder en Cor van Hout. Opvallend is een opmerking van Masmeijer tegen het einde van het boek. ,,Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in foute figuren… Ik denk dat mijn bovengemiddelde interesse in dat soort mensen er ook voor heeft gezorgd dat ik bij het hele drugsproject betrokken ben geraakt.”

Het is, mild gezegd, zeer twijfelachtig of het boek en de docu het beeld van Masmeijer veranderen. ,,Met het beeld in de docu ben ik niet gelukkig”, zegt de man die nog steeds terug op de televisie wil (‘Als er een leuk concept voorbij komt’). Het boek is een ander verhaal. ,,Ik vertel smeuïge verhalen en anekdotes. Over iedereen die ik tegenkwam door mijn vak. Ik vind het gewoon leuk als ik Roger Moore tegenkom of Cor van Hout in Zuid-Frankrijk. Dat heeft niets met koketteren te maken, maar is juist eerlijk. Je zult mij nooit betrappen op het feit dat ik mezelf zo geweldig vind. Ik ben juist een heel gewone jongen.”