Volledig scherm
Maerten Soolmans (l) en Oopjen Coppit op de schilderijen die elk 80 miljoen waard zijn © AD

Frankrijk biedt 80 miljoen op Rembrandt

Frankrijk wil een van de twee Rembrandtschilderijen waar het Rijksmuseum ook zijn zinnen op heeft gezet, kopen voor 80 miljoen euro. De Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin liet donderdagavond weten dat ze het schilderij wil kopen voor het Louvre in Parijs.

Volledig scherm
Minister Jet Bussemaker © anp

Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door de Franse Centrale Bank. Het Rijksmuseum wilde donderdagavond niet meer zeggen dan ,,we zijn op de hoogte en staan met Frankrijk in contact. Het is een interessante ontwikkeling''.

Maandag werd juist bekend dat het Nederlandse kabinet inzette op de terugkomst naar Nederland van de twee schilderijen, huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Het kabinet zei er toen de helft van de benodigde 160 miljoen voor op tafel te willen leggen. De andere helft zou dan voor rekening komen van het Rijksmuseum in Amsterdam, dat toen zei ,,alles op alles te zetten'' om het geld bijeen te krijgen.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) zei toen vertrouwen in te hebben dat de deal rondkomt. In een persbericht spreekt de Franse cultuurminister donderdagavond juist weer over een ,,samenwerking tussen Nederland en Frankrijk''. Ze wijst erop dat zij en Bussemaker in juli dit jaar aan de huidige eigenaren hebben voorgesteld dat het Louvre en het Rijksmuseum ieder een schilderij van het dubbelportret zouden kopen en dat de werken samen afwisselend in beide musea zouden komen te hangen.

Volgens Bussemaker is de mogelijkheid van een gezamenlijk initiatief van Nederland en Frankrijk inderdaad eerder besproken. Maar volgens Bussemaker hebben de eigenaren aan het Rijksmuseum het voorkeursrecht gegeven. ,,De fractievoorzitters hebben nadrukkelijk aangegeven de schilderijen voor Nederland te willen verwerven. Uiteraard zijn wij daar blij mee en steunen wij het Rijksmuseum'', aldus de minister.