Volledig scherm
Michel Legrand © AFP

Franse componist Michel Legrand (86) overleden

De wereldberoemde Franse componist Michel Legrand is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zegsman bekendgemaakt. Legrand, die ook actief was als zanger en pianist, componeerde muziek voor bijna tweehonderd films, werkte samen met grote sterren en ontving meerdere Oscars, onder meer voor de titelsong van The Windmills Of Your Mind

De van oorsprong Armeense Legrand was de zoon van de componist en orkestleider Raymond Legrand (1908-1974) die grote artiesten als Édith Piaf en Maurice Chevalier begeleidde. Nadat hij was afgestudeerd aan het conservatorium van Parijs begon hij daadwerkelijk met componeren voor grote artiesten zoals jazztrompettist Dizzy Gillespie. 

Tegen het eind van de jaren vijftig legde hij zich steeds meer toe op filmmuziek. Zijn soundtracks voor Hollywoodfilms vormden de basis voor zijn wereldwijde roem en succes. Een van zijn bekendste werken is de filmmusical Les Parapluies de Cherbourg (1964) waarin Catherine Deneuve debuteerde. 

Twaalfmaal werd Legrand voor een Oscar genomineerd, voor de filmsong Windmills of your Mind uit de speelfilm The Thomas Crown Affair uit 1968 van regisseur Norman Jewison en de soundtracks van de films Summer of 42 (1971) en Yentl (1983) kreeg hij de prijs ook daadwerkelijk. Daarnaast werd hij driemaal voor de César genomineerd en ook twaalfmaal voor de Golden Globe, die hij voor de The Thomas Crown Affair eenmaal ontving. 

Legrand nam meer dan honderd albums op met internationaal bekende sterren zoals Ray Charles, Perry Como, Neil Diamond, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Lena Horne, James Ingram, Jack Jones, Kiri Te Kanawa, Frankie Laine, Tereza Kesovija, Johnny Mathis, Jessye Norman, Diana Ross, Frank Sinatra, Barbra Streisand, Sarah Vaughan en Shirley Bassey.

  1. Warm onthaal voor koningspaar in snikheet India
    Video

    Warm onthaal voor konings­paar in snikheet India

    Koning Willem-Alexander heeft het nieuwe regeringstoestel vandaag zelf naar India gevlogen voor zijn vijfdaagse staatsbezoek, dat morgen begint. De vorst zette de Boeing 737 vanavond zelf aan de grond op het militaire gedeelte van het vliegveld van New Delhi. Na het taxiën was duidelijk zichtbaar dat de koning de cockpit verliet en zich in de cabine bij koningin Máxima voegde. Onderaan de vliegtuigtrap kreeg het paar bloemen op de rode loper en was er een korte Indiase trommel- en dansceremonie.