Volledig scherm
Johnny Hallyday tijdens de herdenking van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. © EPA

Franse rockfamilie Hallyday verscheurd over postuum album

De twee oudste kinderen van de in december overleden Franse rockster Johnny Hallyday eisen invloed op de inhoud van het postume album van hun vader, dat binnenkort wordt uitgebracht. Zo niet, dan eisen ze 10.000 euro per dag dat er geen gehoor aan hun eis wordt gegeven. De zaak dient morgen in Parijs.

David Hallyday (51) en Laura Smet (34) zorgen met hun kort geding voor een nieuwe, pijnlijke episode in het familiedrama, dat is ontstaan na het overlijden van Johnny Hallyday. Ze voelen zich buitengesloten door de laatste echtgenote van Hallyday, Laeticia. Hallyday, een pseudoniem voor Jean-Philippe Smet, overleed op 6 december vorig jaar op 74-jarige leeftijd. Na een periode van bijna nationale rouw rollen de nazaten van de Franse cultheld vechtend over straat.

Dat begon al enkele weken na het overlijden. Bij het voorlezen van het testament bleek dat de twee natuurlijke kinderen David en Laura waren onterfd. Al het geld van de artiest, die 79 albums opnam en enkele megahits scoorde, alsmede goed geld verdiende met zijn optredens in stadions, gaat naar echtgenote Laetitia en de twee kinderen Jade en Joy die Johnny en Laeticia adopteerden.

De zaak over het album is de tweede rechtszaak die rond de overleden Hallyday wordt gevoerd. Want de natuurlijke kinderen eisen ook bij de rechter hun kindsdeel, van 18,75 procent elk. Een kwart van het vermogen, geschat op enkele tientallen miljoenen aan geld en bezittingen, zou naar echtgenote Laetitia gaan, en alle vier de kinderen zouden 18,75 procent moeten ontvangen. Het nu geldende testament, dat is opgesteld in Californië, is in hun ogen niet rechtsgeldig, omdat volgens de Franse wet kinderen niet onterfd kunnen worden.

Johnny Hallyday heeft vrijwel het hele jaar voor zijn overlijden gewerkt aan zijn 51ste studio-album, dat nu wordt afgerond. Er zijn een tiental liedjes opgenomen. In totaal staan er bijna 1.200 nummers op de naam van de zanger. Hij verkocht naar schatting zo'n 110 miljoen albums wereldwijd.