Volledig scherm
PREMIUM
Fred van Leer © Marcel Wagena000

Fred van Leer: Mijn leven is in Renesse pas begonnen

Fred van Leer (41) werd een paar maanden geleden nog wel eens huilend wakker. Een burn-out. Inmiddels gaat het beter, maar de tranen liggen op de loer. Na de opnames van zijn nieuwe show Say Yes to the Dress Benelux, was het tijd voor rust. ,,Maar niet te veel."

Volledig scherm
Fred van Leer © Marcel Wagena000

,,Nee. Nee. Echt niet. Gewoon écht niet. Bruiloften van anderen vind ik fantastisch maar voor mij hoeft het echt niet.” Als Fred van Leer één ding in zijn leven zeker weet, dan is het dat hij niet wil trouwen. Het idee dat er een andere man in zijn huis komt wonen, die dan zomaar ergens een vreemd schilderijtje ophangt, lijkt hem helemaal niks. ,,Mijn huis in Rotterdam is mijn alles. Nergens voel ik me zo fijn als thuis. Ik ga daar pas weg tussen zes planken.”

Zijn standpunt over het huwelijk mag duidelijk zijn, hij vindt het niet raar dat anderen wél willen trouwen. In Say Yes to the Dress Benelux, vanaf vanavond te zien bij TLC, is hij er als stylist en presentator met veel plezier bij betrokken. Het programma, dit jaar voor het eerst volledig in het Nederlands, is al jaren een succes op de vrouwenzender. Het mooiste compliment over de bruidsjurkenshow heeft Van Leer al op zak: ,,Er zijn deelneemsters geweest die zeiden dat ze het uitzoeken van de jurk een mooier feestje vonden dan het trouwen zelf.”

Afgezien van het jurken passen ('Sommige wil ik zelf ook wel aan') weet Van Leer de bruiden in mum van tijd op hun gemak te stellen. ,,Als je bijvoorbeeld flink aan de maat bent, is het echt niet altijd leuk om te passen. Maar iedereen kan er prachtig uitzien, met welk lichaam dan ook." Zijn grote bekendheid op social media hielp ook een handje. ,,Ze hebben allemaal het idee dat ze me kennen, doordat ze me volgen op Instagram en YouTube. Dat stelt mensen snel gerust. Ik heb ruim een half miljoen volgers. Soms tetteren wildvreemden in de kroeg opeens hun hele levensverhaal in mijn oor. Bizar. Ze weten helemaal niet wie ik écht ben.”

Volgens Van Leer denken veel mensen onterecht dat hij dag en nacht, altijd goedgehumeurd en blij, elk jetsetfeestje in Nederland afloopt. Maar het zit anders. Hoe hysterisch hij in zijn programma’s en op social media ook mag zijn, eigenlijk is hij 'een rustig jongetje' dat het liefst thuis op de bank zit. ,,Van de zeven avonden per week ben ik er vijf lekker thuis. Heerlijk. Maar dat ik laat ik niet zien op Instagram. Daar zit toch niemand op te wachten?"