Volledig scherm
Courtney Cox, Jennifer Aniston, Matthew Perry, David Schwimmer, Matt LeBlanc © ANP Kippa

Friends pakt uit: 25-jarig jubileum wordt groots gevierd

Het is deze maand alweer 25 jaar geleden dat Friends op de buis kwam. Nog steeds is de Amerikaanse sitcom populair en voor het jubileum wordt er dan ook op verschillende plekken groot uitgepakt.

In New York opent vandaag een tijdelijk museum. In deze pop-up experience kunnen fans zich onderdompelen in de serie door rond te lopen over verschillende sets en kostuums te bewonderen. Zo kan er tafelvoetbal worden gespeeld aan de tafel van Ross en Joey, staat de fontein uit het intro er en kan er rondgelopen worden door het trappenhuis waarin Ross met man en macht een bank omhoog probeert te krijgen. De expositie is tot 6 oktober geopend.

Los Angeles vierde vorige maand al het 25-jarig jubileum van Friends. Ter ere van de mijlpaal werden twee cafés een week lang omgetoverd tot Central Perk, de fictieve koffiezaak waar Rachel, Chandler, Joey, Phoebe, Ross en Monica tien seizoenen lang neerploften op de beroemde oranje bank.

Replica’s

Die oranje zetel heeft deze maand ook een belangrijke rol. Op verschillende plekken over de hele wereld worden in totaal dertig replica’s van de bank neergezet. Zo kunnen fans plaatsnemen op de sofa op onder meer het Empire State Building in New York, op de Tower Bridge in Londen en bij het koninklijk paleis in Madrid.

LEGO lift ook mee op het succes van de serie. Eerder deze week verscheen er een speciale Friends-editie waarmee de set van Central Perk in elkaar gebouwd kan worden. Ook het Amerikaanse woonwarenhuis Pottery Barn viert het jubileum met een Friends-lijn, waaraan onder meer de apothekerstafel van Phoebe en Rachel is toegevoegd.

Extraatje

In de week van de officiële verjaardag, op 22 september, gaat de serie ook nog naar het witte doek. In een bioscoop in New York zijn twaalf afleveringen te zien die speciaal naar bioscoopformaat zijn bewerkt. Ook wordt er als extraatje nooit eerder vertoond beeld aan toegevoegd, evenals exclusieve interviews met de cast.

Of hoofdrolspelers Jennifer Aniston, Matthew Perry, Matt LeBlanc, Lisa Kudrow, David Schwimmer en Courteney Cox zelf nog ergens gaan opduiken, is nog niet bekend. Wel gaat het gerucht dat de acteurs iets gaan doen tijdens de uitreiking van de Emmy Awards op 22 september.

  1. Woede en verbazing bij laatste kampvuur, Thomas ‘herinnert zich helemaal niks’ van eigen uitspraken
    Temptation Island

    Woede en verbazing bij laatste kampvuur, Thomas ‘herinnert zich helemaal niks’ van eigen uitspraken

    Eindelijk was het dan zover voor de stellen van Temptation Island VIPS. Na twaalf dagen de ultieme verleiding te zijn aangegaan, werden zij deze aflevering eindelijk weer herenigd met hun partner. Maar dat verliep minder romantisch dan zij op dag één waarschijnlijk hadden verwacht. Bij Damian en Shirley liepen de gemoederen zelfs zo hoog op, dat ze niet eens meer in hetzelfde busje naar het vliegveld konden worden vervoerd.