Volledig scherm
De familie Barend met Frits en Marijke, dochters Barbara en Kim en kinderen. Midden: burgemeester Van der Laan. © AD

Frits Barend presenteert boek over zeldzame familiegeschiedenis

Televisiemaker Frits Barend (70) en zijn vrouw Marijke Barend-van Haeften hebben in Amsterdam hun boek Matzes en Mie gepresenteerd. Daarin beschrijft het duo de bijzondere geschiedenis van hun familie die zowel door de Holocaust als door de Japanse oorlogsterreur werd getroffen.

Burgemeester Eberhard van der Laan complimenteerde het duo met het schrijfsel. ,,Het is een heel mooi boek geworden. Een vondst om de Nederlandse en Indische verhalen te combineren. Door deze verhalen te vertellen, houden we de doden levend'', liet hij weten.

Frits Barend komt uit een Joodse familie die de Holocaust meemaakte, terwijl de Nederlands-Indische familie van zijn vrouw, historica van beroep, de Japanse kampen heeft overleefd. Het stel kwam op het idee voor een boek toen in een voorstelling van stand-up historyteller Diederik van Vleuten over de Indische familiegeschiedenis van zijn oom en tante werd verteld.

De oorlog is een steeds grotere rol gaan spelen in de levens van Marijke, Frits en hun twee dochters Barbara en Kim. Hun persoonlijke verhalen over verzet en verraad, over goed en fout zijn de rode draad in het familieverhaal.

Ook Sonja Barend (77) liet zich op de presentatie zien. Zij is in de vijfde graad familie van Frits. Columnisten Ebru Umar en Prem Radhakishun waren er ook.