Frogertjes terug naar 1972: 'Alles gaat traag en er is niets te doen'

Groeten uit 19xxIn Groeten uit 19xx keren bekende Nederlanders met hun gezin terug naar het jaar waarin zijzelf twaalf jaar oud waren. De Frogers bijten vanavond het spits af. ,,Wat een medelijden had ik met jullie.”

Volledig scherm
De Frogers © Fabiola/RTL
Volledig scherm
De familie van Leontien © Fabiola/RTL

Het is voor dertigers, veertigers en oudere kijkers een herkenbaar én hilarisch moment. Indy, de 10-jarige dochter van Leontien van Moorsel, gaat bellen. Nee, niet met haar eigen mobieltje, maar met een ouderwets toestel uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Compleet met leren hoes, een draaischijf en een snoertje.

,,Je vinger erin en dan draaien”, legt de oud-wielrenster haar dochter uit. ,,Meestal loop je even naar de gang zodat niemand je hoort, maar dat kan nu niet”, zegt Suus, het vriendinnetje van Indy, verbaasd. Het is een veelzeggend fragment uit een van de afleveringen van Groeten uit 19xx, een nieuw programma van RTL4 waarin gezinnen van bekende Nederlanders teruggaan naar het jaar dat zij twaalf jaar oud waren. Het komt kort na Oh, Wat Een Jaar, het populaire zaterdagavondprogramma van Linda de Mol die samen met Ruben Nicolai en Jeroen van Koningsbrugge in de studio gasten ontving en herinneringen ophaalde. Met Groeten uit 19xx wordt een stapje verder gezet. Met families die een weekend  in een huis verblijven dat helemaal is ingericht zoals het was in dat jaar. Alles verandert mee: de kapsels, kleding en gewoonten. ,,En hier keken wij films mee”, wijst Michael Zijlaard, de echtgenoot van Van Moorsel, de meisjes op een ouderwetse VHS-videorecorder.