Volledig scherm
© ANP Kippa

Gedoe geeft Waylon vleugels

In een ruzieachtige sfeer bereidt Waylon zich voor op het Eurovisie Songfestival. Zo ging het ook in 2014. Toen smolt hij de spanning met Ilse DeLange om tot het beste Nederlandse resultaat in jaren.

Niet voor het eerst bevindt Waylon zich in het midden van een (media)polemiek. Zijn besluit journalisten van deze krant en de Telegraaf niet langer te woord te staan, leidde gisteren tot controverse. Helemaal nadat deze krant de beelden van de laatste mislukte interviewpoging met de Nederlandse Eurovisie-inzending online plaatste. Het debat brak los. De opmerking die erin domineerde: wéér Waylon.

RTL-Boulevard-analitica Olcay Gulsen vatte de situatie maandagavond bondig samen: ,,Overal waar Waylon komt, ontstaan problemen.'' Wat ze er niet bij vermeldde: uit die problemen ontstaan vaak ook prachtige dingen. Pregnantste voorbeeld: de tweede plaats van de Common Linnets op het Songfestivalpodium van Kopenhagen in 2014.

Beeldschone act

Volledig scherm
Tijdens het Songfestival van 2014 liepen de spanningen tussen Ilse DeLange en Waylon hoog op. Het resulteerde uiteindelijk in een tweede plek. © ANP Kippa

Al weken voor de Eurovisie-trip waren de onderlinge verhoudingen tussen duetpartner Ilse DeLange en de overige Common Linnets aan de ene kant en Waylon en zijn manager Paul Brinks aan de andere verstoord geraakt. Het werden veertien dagen vol onderhuidse spanning, maar met het beste Nederlandse songfestivalresultaat in bijna veertig jaar als resultaat. De Common Linnets werden tweede en imponeerden met hun beeldschone act en onderlinge podiumchemie.

,,Misschien wel de zwaarste weken van mijn leven'', zei Ilse DeLange na afloop aan tafel bij Humberto Tan. Waylon, inmiddels uit de band gestapt, beperkte zich tot het uitleggen van zijn kant van de zaak. Hij was duidelijk gekrenkt, maar wekte nooit de indruk te zijn bezweken onder de tensie.

Nog steeds overeind

Sterker: het gezamenlijke groepsalbum dat tijdens het Songfestival uitkwam, werd de succesrijkste plaat van dat jaar. Creatief staat de prestatie van de formatie nog steeds overeind. In de studio werd ondanks de wrevel iets groots verricht.

,,Ik vind spanning wel prettig'', verklaarde Waylon (Willem Bijkerk, 38) gisteren tegenover SBS6. ,,Het kan me sterker maken, beter laten presteren.'' Tegen dagblad Trouw zei hij later de huidige turbulentie juist ongemakkelijk te vinden. Hij wil voorkomen afgeleid te raken van zijn optreden van morgenavond.

Morgen zal hij tijdens de halve finale al zijn kracht inderdaad nodig hebben. Volgens de bookmakers ligt kwalificatie voor de eindstrijd van zaterdag voor het grijpen. Maar om zijn voornemen - 'Ik wil het één plek beter doen dan vier jaar terug' - waar te maken, moet hij boven zichzelf uitstijgen. De bookmakers voorspellen hem nu een 23ste plaats in de eindstrijd.

Om die prognose in vier dagen om te draaien, moet hij bijna een wonder verrichten. Het wordt moeilijk.

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (56%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (44%)
11697 stemmen