Volledig scherm
© anp

Geen LULverhalen meer voor Sylvana Simons na pietenbetoog

UpdatePresentatrice Sylvana Simons (44) mag niet meer meedoen aan de theatertour LULverhalen, omdat bezoekers van haar eerste optreden woest de zaal uitliepen toen ze begon over Zwarte Piet. Dat bevestigt de producent. ,,Het moet vooral een leuke avond zijn en dit ging de verkeerde kant op.'' Sylvana respecteert de emoties die bij het publiek vrijkwamen, vertelt ze aan deze site, maar vindt het 'jammer' dat ze geen voorstellingen meer speelt.

Quote

Het zou mooi zijn als anderen mijn pijn óók respecte­ren, ondanks dat ze die misschien nooit hebben gevoeld

Sylvana Simons

Hoop
Niet alle bezoekers waren boos over Sylvana's betoog, zegt de producent. Op Facebook vertelt Simons na hoe de twaalfjarige Nicky opstond tijdens de show. ,,Ik vind het gemeen hoe jullie tegen haar doen'', zei het meisje. ,,Ik heb het feest ook zonder Zwarte Pieten gevierd en er altijd van genoten. Ik snap niet dat het zo lang duurt voordat jullie dat inzien!''

Sylvana is ontroerd door het verhaal van Nicky. ,,Wat ben ik trots op jou. Dat je durfde op te staan voor wat je weet dat goed is. In een zaal vol mensen die hun hakken in het zand hadden. Jij hebt mij hoop gegeven voor de toekomst; je was de jongste in de zaal en de moedigste!''

Tijdens de theatertour LULverhalen, een initiatief van comedian Howard Komproe, vertellen vrouwen op het podium verhalen over 'de lul', letterlijk óf figuurlijk. De voorstellingen zijn een reactie op de eerdere Vagina Monologen. De dames kiezen zelf welk verhaal ze vertellen en hoe ze dat doen.

Simons koos vorige week in Den Bosch tijdens haar eerste voorstelling een onderwerp dat haar na aan het hart ligt: Zwarte Piet. Daar moesten de meeste bezoekers niets van hebben. ,,Ik ben uitgejouwd, uitgescholden en er zijn mensen boos weggelopen'', schreef Sylvana op Facebook.

Ook op Twitter waren de reacties niet mals. ,,Wat een schandalige vertoning bij de LULverhalen door Sylvana Simons, die het podium gebruikt voor haar Zwarte Pietendiscussie'', twitterde iemand. ,,Denk je een avond te kunnen ontspannen bij de LULverhalen, krijg je een Pietendiscussie met Sylvana. Jammer hoor'', reageert een ander. Verschillende mensen zeiden hun geld terug te willen.

Excuses
De producent van de voorstellingen baalt van de heftige reacties en heeft besloten de resterende twee optredens van Sylvana te schrappen. ,,De LULverhalen zijn altijd spraakmakend, maar dit ging de verkeerde kant op'', zegt een woordvoerster. Het theater heeft de bezoekers een mail gestuurd om excuses aan te bieden voor Sylvana's onderdeel van de LULverhalen.

Hoewel Simons zelf zegt het 'jammer' te vinden dat ze geen shows meer speelt, respecteert ze de beslissing van de producent. Sylvana heeft ook respect voor de emoties van haar toeschouwers, zegt ze. Maar ze wil heel graag begrijpen waarom de mensen zo boos werden.

In vrede oneens
,,We kunnen het in Nederland over álles hebben'', zegt Simons. ,,Van pikken en neuken tot seksime en islamofobie. Hoe kan het dan dat discussies over een fantasiefiguur zoveel kwaadheid teweegbrengen? Ik heb in de zaal ook gevraagd waar die boosheid vandaan kwam. Maar mensen liepen weg. Dan is het gesprek afgelopen'', aldus de aangedane presentatrice. ,,Waarom kunnen we het niet in vrede oneens zijn? Ik respecteer de pijn van anderen en het zou mooi zijn als zij mijn pijn óók respecteren, ondanks dat ze die misschien nooit hebben gevoeld.''

De eerstvolgende show die Simons zou spelen, wordt overgenomen door pornoster Bobbi Eden. Wie de tweede voorstelling overneemt, is nog onduidelijk.

Volg AD Show op Facebook.