Volledig scherm
Steven Bochco op een foto uit augustus 2016, genomen in zijn kantoor in Santa Monica. © AP

Geestelijk vader Hill Street Blues overleden

De Amerikaanse televisieproducent Steven Bochco is zondag op 74-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats New York. Bochco was het brein achter succesvolle politieseries als Hill Street Blues en NYPD Blue. Ook bedacht hij de advocatenserie L.A. Law en Doogie Howser, MD.

Bochco leed al enkele jaren aan leukemie en overleed in zijn slaap. In totaal kreeg hij voor zijn veelgeprezen werk tien Emmy's. Hij werd 34 keer genomineerd voor de felbegeerde televisieprijs. In 1981 was hij de man die het voor die tijd revolutionaire Hill Street Blues bedacht, een realistische serie over het wel en wee van agenten in een Amerikaanse stad, waarvoor hij ook schreef en produceerde. Het werd een grote hit.

Controversiële onderwerpen

De series van Bochco waren vooruitstrevend en behandelden controversiële onderwerpen die niet eerder zo werden getoond op de Amerikaanse televisie, zoals misdaad, drugsgebruik en geweld. Ook nieuw voor die tijd was dat hij verhaallijnen liet lopen over meerdere afleveringen, in plaats van elke aflevering één verhaal te vertellen.