Volledig scherm
© ANP

Gegijzelde vrouw kende bedreiger NPO niet

VideoDe 33-jarige man die vanochtend een vrouw in een gebouw van de NPO in het Mediapark in Hilversum gijzelde is overmeesterd door een arrestatieteam. De vrouw bleef ongedeerd. Ze is uit voorzorg wel nagekeken door ambulancepersoneel. De vrouw kende de gijzelnemer niet. 

Waarom de man haar gijzelde kan de politie nog niet zeggen. Volgens de politie bedreigde de 33-jarige man, wiens woonplaats onbekend is, de vrouw iets na 8.00 uur met een mes op de parkeerplaats voor een NPO-gebouw. Hij dwong haar het gebouw in te gaan en daar hield hij haar gegijzeld.

Volgens een glazenwasser die in het gebouw aan het werk was heeft de man de vrouw in de bosjes opgewacht. De politie heeft daar ook een fiets in beslag genomen.

De receptioniste van het gebouw verklaart aan de NOS dat de man gebrekkig Nederlands sprak. Ook zou hij een groot mes op de keel van de gegijzelde vrouw hebben gezet en wilde hij iemand van de Amerikaanse nieuwszender CNN spreken, maar dat trok de NOS later weer terug.

Volgens Shula Rijxman, bestuursvoorzitter NPO, zit bij de medewerkers de schrik er goed in. ,,We zijn dan ook bijzonder opgelucht dat de calamiteit achter de rug is en dat onze collega ongedeerd is. Voor nu gaat onze zorg en medeleven uit naar onze collega en de direct betrokkenen'', aldus Rijxman. 

Mes en tas op straat

Volledig scherm
De politie heeft een einde gemaakt aan de gijzeling in het NPO-gebouw op het Hilversumse Mediapark. Een arrestatieteam heeft de gijzelnemer gearresteerd. © ANP

Nadat een onderhandelaar van de politie naar binnen ging, kon de man overmeesterd worden. Hij is aangehouden en overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Agenten hebben op zo'n vijftig meter van het gebouw ook nog een mes en een tas op straat gevonden. De politie spreekt over een ernstig incident.

Het pand werd afgezet en omringd door de politie.  Veel medewerkers die in het gebouw zaten zagen veel politie, maar kregen niets mee van de gijzeling. Het speelde zich vooral af bij de receptie. ,,De stemming binnen is bedrukt", zegt een aangeslagen collega die een sigaretje rookt bij de personeelsingang. Ze wil en mag van de NPO verder niets zeggen.

De redactie van NPO 3FM dat in het gebouw zit werd ook afgesloten, maar op de redactie zelf was niets aan de hand. ,,Wij werden gebeld door collega's van Radio1 en NOS met de vraag wat er aan de hand was. Pas toen gingen we naar buiten kijken, wij zitten aan de achterkant van het gebouw dus we konden het niet heel goed zien. Een verwarde man was eerst het verhaal, nou dat gebeurt wel eens. Maar dat bleek later toch iets heftiger te zijn", aldus Arno Leblanc, nieuwsredacteur van 3FM.

Radio vanaf camping

De uitzending van 3FM ging gewoon door. Tijdens de ochtendshow van dj Domien Verschuuren kwam het bericht binnen dat niemand het pand in of uit kan, maar Verschuuren maakte tot 9.00 uur radio vanaf camping Duin en Strand Renesse. Momenteel is Jorien Renkema op 3FM te horen.

Via het pand van NPO, dat de peperbus wordt genoemd, is ook de kantine van NOS bereikbaar. Bij de NOS ging Tarik Z. op 29 januari 2015 met een gasalarmpistool naar binnen. Hij wilde zendtijd eisen, omdat hij vond dat de omroep het nieuws manipuleerde en daarmee de publieke opinie.

Volledig scherm
Gijzeling Mediapark Hilversum. © Infografieken Nederland