Volledig scherm

Geheimzinnige opnamen Hollywood-film in Urk

Het Flevolandse Urk is in rep en roer. Komt er een filmploeg uit Hollywood? De geruchten gaan dat regisseur Christopher Nolan (maker van Inception en de Batman-trilogie) deze zomer zeer waarschijnlijk naar Flevoland komt voor opnamen van zijn nieuwe film Dunkirk. Alle betrokken partijen nog angstvallig hun kaken op elkaar.

Volledig scherm
Christopher Nolan
Volledig scherm
Tom Hardy © Getty

Tussen de regels door blijkt dat de filmmakers het liefst pas ruchtbaarheid geven aan Dunkirk op het moment dat de film in de bioscopen te zien is. De Amerikaanse productiemaatschappij Warner Bros laat via haar site weten dat de opnamen eind mei zijn begonnen in Duinkerken - Dunkirk - en dat er verder nog wordt gedraaid in Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Los Angeles.

Geen bericht
De Nederlandse tak van Warner Bros zegt echter nog geen bericht te hebben ontvangen van het Amerikaanse moederbedrijf en kan nu dus niets zeggen over de precieze locatie of draaiperiode. Rijkswaterstaat is nog bezig met de beoordeling van de vergunningaanvraag. Het is de bedoeling dat volgende maand op het IJsselmeer wordt gefilmd, ongeveer drie kilometer uit de kust van Urk richting Rotterdamse Hoek. Een woordvoerder zegt dat wordt onderzocht of de filmactiviteiten belemmeringen opleveren voor aanwezige flora en fauna. Ander onderwerp van onderzoek is hoe op open water een gebied van drie tot vijf kilometer kan worden afgezet tijdens de opnames.

Zondagsrust
Bij de gemeente Urk is weinig meer bekend dan dat de productieploeg het haventerrein tot en met augustus heeft gehuurd en figuranten moeten parkeren op de groenstrook naast de Urkervaart. Hoe de contacten met de filmploeg tot stand zijn gekomen of hoe een en ander deze zomer gaat verlopen, kan de woordvoerster niet zeggen. Wel brachten de producenten volgens nieuwsblad het Urkerland de afgelopen maanden diverse malen een bezoek aan het voormalige eiland. Ook regisseur Nolan was daar bij. En, zo stelt het lokale nieuwsblad de inwoners van Urk gerust, de zondagsrust is gewaarborgd. Op last van de vakbond heeft de filmcrew in de weekeinden vrij.

Volledig scherm
Kenneth Branagh
Volledig scherm
Harry Styles
  1. Van deze mierzoete Britse kerstreclames springen de barsten in je glazuur
    video

    Van deze mierzoete Britse kerstrecla­mes springen de barsten in je glazuur

    De Staatsloterij-commercial met in de hoofdrol het spuuglelijke schoothondje Frekkel was eind vorig jaar met voorsprong de meest tranentrekkende en warmbloedige kerstreclame op de Nederlandse televisie. Maar het kan allemaal nog zieliger, sfeervoller, bombastischer en extremer. De flitsende najaarscommercials die momenteel in Groot-Brittannië op de buis zijn, spannen de kroon. Het zijn in veel gevallen peperdure, met emoties overgoten minifilms die zó mierzoet zijn dat spontaan de barsten in tandglazuur kunnen springen. Zoals die van ‘zingende winterpeen met schaafangst’ Robbie Williams voor grootgrutter Aldi. Kijk, huiver en geniet!