Volledig scherm
© ANP

Gekleurde knechten van de buis: 'Piet bij RTL toch zwart'

RTL heeft besloten om gekleurde pieten uit de speciale Sinterklaas-uitzending van het programma Ik hou van Holland van de buis te halen. ,,Het standpunt van RTL is dat we dit jaar hebben gekozen om het uiterlijk van onze pieten niet aan te passen.'' In promo's van het programma waren de gekleurde Pieten de afgelopen dagen wel te zien.

,,Er is miscommunicatie geweest rondom het officiële standpunt van RTL richting het team van Ik hou van Holland. Deze heeft vervolgens met goede bedoelingen gekleurde pieten ingezet", meldt De Telegraaf op grond van een statement van RTL Nederland.

Gecompliceerd en emotioneel
RTL betreurt het dat de Pieten-discussie zo gecompliceerd ligt en 'veel emotie' heeft opgeroepen. De zender zegt het moeilijk te vinden een eenduidige oplossing te vinden, die recht doet aan de Sinterklaastraditie, maar waarbij niemand wordt gekwetst. Als uiteindelijk, na 'brede maatschappelijk discussie', blijkt dat Piet moet veranderen, dan zal RTL daarin volgen, aldus de zender.

,,Wij vinden het belangrijk om open te staan voor alle zienswijzen en maken daarom ook deel van uit een gespreksgroep onder leiding van minister Asscher. Wat de uitkomst van deze discussie ook zal zijn, boven alles vinden wij dat dit mooie kinderfeest behouden moet blijven voor alle Nederlandse kinderen, van welke culturele achtergrond dan ook. En dat de saamhorigheid die dit typisch Nederlandse feest zo kenmerkt, zo snel mogelijk terugkeert.''