Volledig scherm
PREMIUM
Scenefoto uit Ghost Stories, met André Drongelmans © Annemieke van der Togt

Ghost Stories: griezelen in het theater blijft een opgave

RecensieHet toneelstuk Ghost Stories van het Britse duo Jeremy Dyson en Andy Nyman ging 10 jaar geleden in première, is sindsdien vele malen opgevoerd en in 2017 verfilmd. In een vlotte, eigentijdse vertaling van Allard Blom is het nu ook in de Nederlandse theaters te zien.

Ghost Stories wil een horrorthriller zijn, doorspekt met paranormale elementen. In veel opzichten doet het denken aan een aflevering van de Twilight Zone, de Amerikaanse tv-serie waarin horror, fantasie, horror, (para)psychologie en drama werden gecombineerd.

Griezelen in het theater blijft evenwel – anders dan in de film en tv met hun levensechte effecten – bepaald een opgave. Het hedendaagse publiek is verwend: het ouderwetse spookhuis is voor velen niet meer dan een dierbare jeugdherinnering.

En zo wordt de vertelling van een professor in de parapsychologie (hij verzamelt spookverhalen om ze wetenschappelijk te ontkrachten) die de ervaringen van drie mannen die monsters en geesten hebben waargenomen, letterlijk opgeschrikt door oorverdovende geluids- en felle lichteffecten.