Volledig scherm
Giel Beelen raakt alsnog zijn rijbewijs kwijt. © ANP Kippa

Giel Beelen is rijbewijs kwijt na dronken rijden

updateRadio dj Giel Beelen raakt alsnog zijn rijbewijs kwijt, omdat hij twee keer is veroordeeld voor het rijden onder invloed. Ook moet hij een boete betalen van 750 euro. De Hoge Raad heeft vandaag bepaald dat de veroordeling hiertoe door de rechtbank definitief is. Dat betekent dat Beelen vanaf vandaag of morgen niet meer mag rijden, laat zijn advocaat B. Fritz weten.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde hem tot de boete en zes maanden rijontzegging, waarvan vijf voorwaardelijk. Maar omdat het de tweede keer in vijf jaar tijd was dat hij voor zo’n feit werd veroordeeld, wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard en moet hij opnieuw rijlessen nemen en een rijexamen afleggen. De eerste keer kwam Beelen er volgens Fritz vanaf met een boete.

De dj ging in hoger beroep tegen de straf van de rechtbank, omdat hij uitstel wilde van de uitvoering van de straf, om praktische redenen. Het gerechtshof in Amsterdam stelde in september 2017 echter dat zo’n uitstel geen reden kan zijn om een vonnis aan te vechten en verklaarde het hoger beroep niet-ontvankelijk. Beelen stapte daarop naar de Hoge Raad. De raad stelt nu dat het oordeel van het hof niet onjuist is en ook voldoende gemotiveerd. Dat betekent dat de straf van de rechtbank vanaf nu onherroepelijk is.

Beelen moet zijn rijbewijs inleveren bij de RDW, die het document zal vernietigen, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM). Daarna wordt de eerder opgelegde rijontzegging van kracht, in dit geval een maand, voordat de dj weer voor een nieuw rijbewijs in aanmerking kan komen.

Dom en stom

De radiomaker reageerde vandaag kort op zijn veroordeling. ,,Vandaag blijkt toevallig ineens eindelijk de uitspraak te zijn geweest van twee jaar geleden dat ik zo dom en stom was om met alcohol op achter het stuur plaats te nemen”, vertelt hij op YouTube. ,,Ik moest destijds van de rechter in beroep om de alcoholcursus te kunnen doen. Gek verhaal, maar zo werkte het echt.”

Volgens Beelen wilden hij en zijn advocaat helemaal niet tegen de opgelegde straf in beroep. ,,Het gerechtshof heeft vandaag in plaats van maart besloten uitspraak te doen. Ik dronk al 1,5 jaar geen druppel meer als ik reed en al een half jaar lang helemaal geen alcohol meer”, aldus de dj die zegt te hebben geleerd van zijn fouten en nieuwe doelen heeft gesteld. 

Goede voorbeeld

In 2012 werd Beelen ook gesnapt toen hij met een slok teveel op achter het stuur kroop en hij kreeg meerdere rijverboden wegens te hard rijden. In 2007 moest de radiopresentator een werkstraf uitvoeren, omdat hij toch reed ondanks een verbod. 

Ook de chauffeur van de ochtendjockey raakte zijn rijbewijs kwijt

Kijk hier naar de hardste grappen van The Roast of Giel Beelen: