Volledig scherm
Peter van Gestel op een foto in 2002. Hij werd toen winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek. Hij won met zijn boek Winterijs. © ANP

Gouden Griffel-winnaar Peter van Gestel (81) overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is afgelopen vrijdag op 81-jarige leeftijd schrijver Peter van Gestel overleden. Dat meldt zijn uitgever Querido. Van Gestel debuteerde in 1962 met de verhalenbundel Drempelvrees, bekroond met de Reina Prinsen Geerligs-prijs.

Nadat Van Gestel in 1979 werd gevraagd te schrijven voor de kinderrubriek van Vrij Nederland, groeide hij uit tot een van de meest gewaardeerde kinderboekenschrijvers van Nederland. Hoogtepunten van zijn werken zijn Mariken (bekroond met een Zilveren Griffel), Die dag aan zee, Slapen en schooieren en Winterijs, waarvoor hij onder meer de Woutertje Pieterse-prijs kreeg.

Van Gestel werkte daarnaast ook als dramaturg bij de NCRV en bewerkte onder andere Het Wassende Water van Herman de Man voor televisie. Hij ontving in 2006 voor zijn gehele oeuvre de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs.

,,Er zijn maar weinig auteurs met zo’n heel eigen stem als Peter van Gestel’', zegt Dik Zweethorst, Van Gestels redacteur bij Querido. ,,Die stem hoor je vooral in zijn prachtige dialogen, waarin net zoveel niet als wel wordt gezegd. De uitgeverij verliest een oude vriend, de Nederlandse literatuur een groot schrijver.’’

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (56%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (44%)
10659 stemmen