Volledig scherm
De Nederlandse dirigent Reinbert de Leeuw heeft geen Grammy gewonnen. © ANP Kippa

Grammy aan neus Nederlandse dirigent voorbij

De Nederlandse dirigent Reinbert de Leeuw heeft geen Grammy gewonnen. De Leeuw was als enige Nederlander genomineerd voor een van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld, in de categorie Best Classical Compendium.

 De prijs ging in die categorie naar All Things Majestic, concerten voor viool en hobo door Jennifer Higdon. Voor de Nederlandse dirigent was het mislopen van de prijs 'een beetje teleurstellend', zo zei hij tegen het ANP.

De Leeuw had werk van de Hongaarse componist György Kurtág gedirigeerd voor een cd, Kurtág: Complete Works for Ensemble & Choir. ,,Het mooie was dat hij er zelf heel gelukkig mee was.'' Heel bijzonder, want de Hongaar staat als zeer kritisch te boek. ,,We wilden er met z'n allen iets heel moois van maken en dat is gelukt.'' Aan de cd werkte ook het Groot Omroepkoor mee.

Omdat de inmiddels bijna 92-jarige Kurtág zo tevreden was met het eindresultaat had De Leeuw alle inspanningen graag beloond gezien met een Grammy. ,,Het was echt heel mooi geweest als we hem hadden gekregen.''

  1. Waylon in DWDD: slim opwarmertje Songfestival of ordinaire reclamestunt?
    PREMIUM

    Waylon in DWDD: slim opwarmertje Songfestival of ordinaire reclamestunt?

    Het blijft merkwaardig: Waylon speelt vanaf vanavond een week lang potentiële Songfestivalnummers in De Wereld Draait Door (DWDD), maar de keuze voor hét nummer is allang gemaakt. Wat is het doel van een dagelijks optreden (tot en met donderdag) in het kader van het aanstaande liedjesspektakel in Lissabon, als de mening van het publiek toch geen enkele rol speelt? Is hier sprake van ordinaire Waylon-promotie en mag dat wel bij de publieke omroep?