Volledig scherm
PREMIUM
© Geert De Taeye

'Grappigste dwerg' vecht terug met woorden

cabaretHij wordt geafficheerd als 'De grappigste dwerg der Lage Landen'. Een eretitel, vindt cabaretier William Boeva. De Vlaming toert deze weken door ons land.

Volledig scherm
© Geert De Taeye
Quote

Ik wil mensen ook iets meegeven. Het mag best eens wrang zijn

William Boeva

William Boeva (26) meet 1,37 meter en is daarmee statistisch gezien inderdaad de kleinste cabaretier van België en Nederland.
In Vlaanderen heeft de comedian inmiddels naam en faam gevestigd - nu is het op naar het Noorden om 'den Ollanders' warm te maken voor zijn persoonlijke cabaret, waarin hij geestig en ontroerend vertelt over de moeilijkheden die niet hij, maar zijn omgeving dikwijls ondervindt met zijn geringe lengte.

Megalomaan heet zijn eerste programma, waarvan de betekenis - grootheidswaanzinnige - een knipoog is naar zijn fysiek. William Boeva is een dwerg, een benaming die tegenwoordig vooral associaties oproept met sprookjes als Harry Potter en The Lord of the Rings. ,,Och, dat woord zelf doet me helemaal niets. Het kwetst me nooit. Stel je voor dat één woord je leven verpest, wat voor bestaan leid je dan? Je kunt 'dwerg' op een positieve en negatieve manier zeggen, het gaat om de lading. Voor mij telt het gevoel dat mensen erbij hebben."

Mikpunt van spot
De geboren Antwerpenaar kreeg vooral in zijn jonge jaren zijn portie mee van vooroordeel en pesterij. Op de lagere school, vertelt Boeva, viel dat nog alleszins mee. Op de middelbare school daarentegen was hij vaak het mikpunt van spot. ,,Je bent zelf puber, je klasgenoten ook. Een lastige leeftijd." Lachend: ,,Ik ben nooit vastgebonden aan een boom hoor, maar was wel een makkelijk slachtoffer. Dat had ook zo zijn voordelen. Ik heb me verbaal leren verzetten. Terugvuren met woorden. Dan houdt het gesar op een gegeven moment wel op."

William Boeva werd als ervaringsdeskundige op de Vlaamse tv-zender Ketnet hét boegbeeld van een campagne tegen pesten op school. ,,In mijn jeugd was pesten onbespreekbaar. Het bestond gewoon niet, werd als een beetje plagen afgedaan." Met de 'Move tegen Pesten' - waarbij kinderen in klassikaal verband letterlijk dansen en brullen tegen pesten - bereikte Boeva maar liefst 325.000 Vlaamse kinderen. Een doelgroep die hem in de armen heeft gesloten nu hij ook op de Vlaamse tv Boeva en de Games presenteert, een programma waarin hij zich uitleeft met zijn grote passie, computerspellen.

Lees verder onder de foto