Groot aantal BN'ers bewijst Sandra Reemer de laatste eer

videoFamilieleden, vrienden en collega's van de vorige week aan borstkanker overleden zangeres en presentatrice Sandra Reemer (66) nemen vandaag afscheid van haar in het historische kasteel Maurick in de Brabantse plaats Vught. De uitvaart is morgen in besloten kring.

Quote

Het eerbetoon van vandaag was precies zoals zij het wilde

Addy van den Krommenacker

Onder de circa 400 gasten die rond het middaguur arriveerden bij de condoleance in het kasteel zijn oud-politica Erica Terpstra, actrice Willeke van Ammelrooy, Frits Huffnagel, musicalactrice Antje Monteiro, Carry Tefsen, Jan Rot en couturier Addy van den Krommenacker die goed bevriend was met Reemer. 

De speech waarin Van den Krommenacker bijzondere momenten met Reemer opvoerde, maakte veel indruk. Een filmpje dat de couturier maakte voor de 50ste verjaardag van zijn vriendin werd ook getoond. ,,Muziek en mode verbond ons'', liet hij na de dienst weten. ,,Er was vanmorgen een raar moment. Opeens dacht ik: Sandra gaat me bellen en vragen hoe laat we hier verwacht worden. Dat gebeurde namelijk altijd als we samen ergens naartoe gingen. Naar feestjes, premières. We belden bijna dagelijks, vaak als ik in de auto zat. Ik zal haar enorm missen, maar dit was het eerbetoon dat Sandra gewild zou hebben.” 

Eveneens aanwezig: voormalig Toppop-danseres Penney de Jager, lingerieontwerpster Marlies Dekkers, zanger Ben Cramer, muziekproducent Hans van Hemert, Ruth Jacott, oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, Albert Verlinde en zijn ex-man Onno Hoes, Sophie de Boer en Rob de Nijs. Veel van de aanwezigen hadden onverpakte bloemen meegenomen naar de afscheidsdienst: een nadrukkelijke wens van Sandra. 

Roos

Pianist Wibi Soerjadi had een rode roos in zijn handen. En voormalig Soundmixshow-jurylid en recensent Jacques d'Ancona (79) had vanuit het hoge noorden minstens twee uur in de auto gezeten om afscheid te nemen van Sandra Reemer. ,,Sandra was warm, lief, vriendelijk, eigenlijk alles'', aldus D'Ancona. ,,Ze is veel te jong overleden. Ik word in september alweer 80 jaar en had beter in haar plaats kunnen gaan.''

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Wibi Soerjadi
Volledig scherm
Albert Verlinde en Onno Hoes arriveren bij kasteel Maurick. © AD

Sandra Reemer werd naar het kasteel gebracht in een witte rouwauto met daarin een rieten kist. Dat laatste zou, aldus één van de aanwezigen, een symbolische verwijzing zijn naar haar Indische roots. Reemer werd op 17 oktober 1950 geboren in Bandoeng (Indonesië). Acht jaar later vertrok het gezin naar Nederland om een nieuw leven te beginnen in het Brabantse Sint-Michielsgestel, waar Reemer tot haar dood zou blijven wonen.  

Sandra Reemer overleed op 6 juni in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. De presentatrice en zangeres maakte een paar maanden geleden bekend dat ze borstkanker had. Ze hoopte op herstel, maar haar lichaam gaf het op. Na haar overlijden reageerde de Nederlandse showbizzwereld geschokt op haar heengaan. 

De diagnose borstkanker kwam bij Reemer 'als een mokerslag aan', vertelde ze eerder dit jaar.  Ze richtte zich volop op haar herstel en de behandeling. ,,Ik ben al bestraald en zit midden in een traject van chemotherapie. Ik voel me gelukkig erg goed, alleen af en toe een klein beetje moe. Ik hoop dat dat zo blijft, maar dat weet je niet'', klonk het toen.

Op 12 maart zette ze een persoonlijke videoboodschap online via Facebook. Daarin bedankte ze alle mensen die haar steunden nadat bekend werd dat ze ziek was. ,,Ik heb af en toe een traantje gelaten. Ik geloof heel erg dat liefde heelt. Al die liefdevolle reacties betekenen dat jullie meehelpen aan mijn helingsproces'', zei ze met een grote glimlach. Ze sloot af met een handkus. 

Volledig scherm
Gasten arriveren bij de herdenkingsdienst van Sandra Reemer bij kasteel Maurick in Vught. © Rob Engelaar
Volledig scherm
Links: Ferdi Bolland, de ex-man van Sandra. © Rob Engelaar
Volledig scherm
Addy van den Krommenacker (links) © Rob Engelaar
Volledig scherm
Ben Cramer © Rob Engelaar
Volledig scherm
Joke Bruijs © Rob Engelaar
Volledig scherm
Albert Verlinde © Rob Engelaar
Volledig scherm
Erica Terpstra © Rob Engelaar
Volledig scherm
Gasten arriveren bij de herdenkingsdienst van Sandra Reemer bij kasteel Maurick in Vught. © Rob Engelaar
Volledig scherm
Volledig scherm
Marlies Dekkers arriveert bij de condoleance van Sandra Reemer
Volledig scherm
Gasten arriveren bij de herdenkingsdienst van Sandra Reemer bij kasteel Maurick in Vught. © Rob Engelaar
Volledig scherm
© RV