Volledig scherm
Harvey Weinstein © AFP

Groot seksschandaal in Hollywood

Harvey Weinstein (65), een van de belangrijkste onafhankelijke filmproducenten in Hollywood, ligt zwaar onder vuur wegens seksuele intimidaties van medewerksters en actrices.

Volledig scherm
Rose McGowan en Ashley Judd © AP

Een van de filmsterren die hem beticht is Ashley Judd (onder meer bekend uit Kiss the Girls). Tijdens de opnamen van deze film uit 1997 zou Weinstein haar naar zijn hotelkamer hebben meegenomen zodat ze enkele intieme handelingen bij hem kon verrichten terwijl hij stond te douchen.

De onthullingen aan het adres van Weinstein zijn bekend gemaakt door
The New York Times die maandenlang onderzoek deed naar de praktijken van de filmproducent. Gesteund door een leger advocaten probeerde hij vervolgens de publicatie te verhinderen maar dat heeft niet mogen baten.

Honderdduizend dollar

Uit het artikel blijkt dat Weinstein diverse keren zwijggeld heeft betaald aan zijn slachtoffers, onder wie actrice Rose McGowan (Scream, Grindhouse). Zij zou na een ongewenste ervaring met Weinstein 100.000 dollar van hem hebben gekregen.

De onthullingen van The New York Times hebben er in elk geval toe geleid dat Weinstein al zijn werkzaamheden bij zijn productiebedrijf The Weinstein Company voorlopig heeft neergelegd. Zijn broer Bob Weinstein heeft zijn taken overgenomen.

Harvey Weinstein, die doorbrak met de films van Quentin Tarantino (Pulp Fiction, 1994), staat te boek als een van de succesvolste filmproducenten in Amerika. Hij verwierf een geduchte reputatie door zijn gewiekste en agressieve Oscarcampagnes. Zo kregen de films waarbij hij was betrokken 75 keer een Oscarnominatie. Tot de winnaars in de categorie Beste Film behoren titels als The English Patient (1996), Shakespeare in Love (1998), Chicago (2002), The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)en The King’s Speech (2010).

Voordat de recente aantijgingen bekend werden gemaakt stond Weinstein al bekend als een man met een kort lontje, die als een bullebak met zijn personeel omging. Verder was hij een fervent aanhanger van Hillary Clinton die hij tijdens haar laatste campagne financieel steunde.