Pinkpop
Volledig scherm
Pinkpop © ANP Kippa

Grote zorgen om Pinkpop en Lowlands: ‘Desastreus als pas half mei besluit valt’

MOJO, de grootste concertorganisator van Nederland, maakt zich ernstig zorgen over alle festivals de komende zomer. Zelfs als de overheid de coronamaatregelen voor de zomer kan afschalen, is het nog zeer onzeker of grote evenementen als Lowlands, Pinkpop of Down the Rabbit Hole door kunnen gaan.

Dat stelt directeur John Mulder vandaag in een interview met 3voor12. ,,Eerlijkheid duurt het langst: wij maken ons daar zorgen over”, stelt Mulder. ,,Het rare is dat we op een enkele band na geen afzeggingen hebben voor de zomerfestivals. Je zou denken dat een Amerikaanse groep nu denkt: ik ga in juni echt niet naar Europa. We krijgen wel telefoontjes: gaat het door, wat vinden jullie ervan? Iedereen wacht op het moment dat het echt niet kan, tot een overmachtssituatie ontstaat.”

Het zou volgens Mulder ‘desastreus’ zijn als de overheid pas half mei beslist of er na 1 juni weer evenementen kunnen plaatsvinden. ,,In theorie gaat alles door, en daar gaan we dan ook voor. Er zijn nog twee elementen die een rol spelen: als artiesten beslissen om niet te komen, kan dat een sneeuwbaleffect hebben. En het derde: krijgen we voor 1 juni de internationale vliegindustrie weer aan de praat? Want als we artiesten en hun spullen niet van A naar B krijgen, houdt het ook op.”

Grote, verstrekkende gevolgen
Deze problemen gelden voor alle grote zomerfestivals in Nederland, stelt Mulder. Als alle concerten en festivals in de zomer moeten worden geschrapt, gaat dat grote gevolgen hebben, ook voor MOJO zelf. ,,Het heeft verstrekkende gevolgen en we zullen aan de achterkant aan alle knoppen moeten draaien, maar MOJO is veerkrachtig en financieel gezond. Zeker als we de meeste shows naar het najaar kunnen verplaatsen, dat is uitgestelde omzet. Dat gaat om tientallen miljoenen euro's.”

De directeur noemt het ‘een enorme aderlating‘ als de grote festivals dit jaar niet doorgaan. ,,Maar dan zal de honger groot zijn om alles volgend jaar nog hipper en cooler te maken. Wij zijn in onze sector het laatste bedrijf dat omvalt. Het is veel erger voor andere organisaties die met veel bezieling evenementen organiseren waar 10.000, 30.000 mensen op afkomen. Ik weet van een heleboel dat ze niet verzekerd zijn. Dat wordt een lastig verhaal, zeker als ze ook nog mensen in dienst hebben. Daar achteraan komt de keten van popzalen, schouwburgen, leveranciers van licht en geluid, zzp'ers, mensen die achter de bar zouden werken.”

Lowlands

,,Op dit moment gaan wij er vanuit dat Lowlands 2020 doorgaat en de voorbereidingen voor het festival zijn in volle gang’’, stelt de organisatie in een reactie. ,,Uiteraard staat de gezondheid van bezoekers, artiesten en medewerkers bovenaan, en daarom volgen wij de instructies van de overheid strikt op.’’

Zekerheid is er echter niet. ,,Niemand kan voorspellen hoe de coronacrisis zich ontwikkelt en welke maatregelen in de toekomst nodig zijn. Daarom heeft het nu geen zin om te speculeren welke mogelijke invloed dit op het festival heeft; als er concreet nieuws is laten we dat direct via onze website weten.’’

Pinkpop neemt pas half mei een beslissing over het al dan niet annuleren van de 51e editie van het festival in Landgraaf. Het festival vraagt aan de kopers van kaartjes begrip voor de situatie. 

Belgiësche festivals

Eerder waarschuwde ook de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst al dat zelfs in het gunstige scenario grote festivals als Rock Werchter, Graspop en Tomorrowland vermoedelijk deze zomer geen doorgang kunnen vinden door de coronacrisis.

De organisatie van Tomorrowland houdt nog een slag om de arm en wil de instructies van de nationale overheid afwachten. ,,Er heerst enorm veel onzekerheid omdat niemand écht weet hoe de wereld er over een paar maanden zal uitzien”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. 

,,We beseffen allemaal dat de festivalzomer aan een zijden draadje hangt en er een klein mirakel nodig zal zijn om dit scenario om te keren. We zijn in nauw overleg met de lokale overheid en wachten de instructies van de nationale overheid af. Die zullen wij op dat moment nauwgezet volgen.”