Volledig scherm
Halina Reijn. © EPA

Halina Reijn werkt al aan tweede film als regisseur

Halina Reijn heeft Instinct, haar eerste film als regisseur, nog maar net aan de wereld gepresenteerd of de 43-jarige actrice is alweer bezig met haar tweede project.

Dat vertelde producent Frans van Gestel van Topkapi Films vandaag op de Nederlandse perspresentatie van Instinct. ,,Halina meldde zich zo'n twee jaar geleden met twee filmideeën bij mij. De eerste film is afgerond, die is nu voor het publiek. Met de tweede zijn we nog hard bezig. Meer details over dat project willen we na het Nederlands Filmfestival naar buiten brengen.”

Instinct vertelt over relatie tussen een psycholoog (Carice van Houten) en een manipulatieve tbs-patiënt (Marwan Kenzari). Het idee voor de film ontstond bij Reijn toen zij in een krant las dat er jaarlijks meerdere vrouwelijke therapeuten zijn die vallen voor hun vaak gevaarlijke patiënten. ,,Halina wilde het verhaal heel bewust vertellen vanuit het vrouwelijke perspectief. Daarom wilden we het project ook bewust maken met vooral vrouwen”, vertelt Van Gestel.

Ivo van Hove

Het artistieke team voerde gesprekken met meerdere scenaristen over welke kant zij op zouden willen gaan met het verhaal. ,,Uiteindelijk hebben we gekozen voor Esther Gerritsen.” De twee hoofdrolspelers waren vanaf het begin bij het project betrokken; het drietal is al jaren goed bevriend met elkaar.

De producent, die eerder mede verantwoordelijk was voor hits als Zwartboek en Alles is Liefde, vindt dat Instinct niet voelt als een debuutfilm. ,,Het is feitelijk Halina's eerste film als regisseur", legt hij uit. ,,Maar ze werkt natuurlijk al twintig jaar intensief met mensen als Ivo van Hove en Theu Boermans. Zij is een verhalenverteller pur sang; dat heeft zich ook bij het maken van deze film uitbetaald. En zij is een teamplayer: ze weet dat je het beste resultaat behaalt als je een project als dit heel bewust met z'n allen maakt.” 

Instinct is eind september de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. De film draait vanaf 3 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk hieronder de trailer van Insinct.

Poll

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

  • Stef (8%)
  • Daphne (6%)
  • Sophia (51%)
  • Emma (35%)
9063 stemmen