Harvey Weinstein moet 23 jaar de cel in

VIDEODe gevallen filmproducent Harvey Weinstein (67) is vandaag veroordeeld tot een celstraf van 23 jaar. Dat heeft de rechter in New York bepaald. Vorige maand werd Weinstein schuldig bevonden aan aanranding van een productie-assistente en verkrachting van een vrouw die een loopbaan als actrice nastreefde.

Het zijn twee van de tientallen vrouwen die Weinstein sinds 2017 van seksuele delicten beschuldigen. In Los Angeles loopt ook een zaak tegen hem. Weinstein, die 91 jaar is als hij vrijkomt, ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres. Zijn advocaten gaan in hoger beroep. Eerder liet zijn advocaat Donna Rotunno al weten dat de strijd nog niet voorbij is.

De aanklagers drongen er bij rechter James Burke op aan Weinstein een heel lange celstraf te geven. Advocaat Rotunno zei dat haar cliënt als succesvol filmproducent opzienbarende dingen heeft bereikt en dat de strafmaat zo licht als mogelijk zou moeten zijn.

Vrijgesproken

De van zijn sokkel gevallen Weinstein, ooit de meest invloedrijke filmproducent in Hollywood, kwam vandaag in een rolstoel aan in de rechtbank. Vorige week werd hij na een hartoperatie uit het ziekenhuis ontslagen, nadat hij onwel was geworden tijdens de bijeenkomst waar hij door de juryleden schuldig werd bevonden aan verkrachting en aanranding. Weinstein klaagde over pijn op de borst en bleek een te hoge bloeddruk te hebben.

De zeven mannen en vijf vrouwen die zich in februari over het lot van Weinstein bogen, kwamen tot de conclusie dat de producent schuldig is aan het seksueel misbruiken van zijn voormalig assistent Mimi Haleyi in 2006, die verklaarde dat ze in haar appartement door Weinstein werd verkracht. Ook oordeelden de juryleden dat Weinstein schuldig is aan de verkrachting van Jessica Mann. Zij vertelde in 2013 door Weinstein te zijn verkracht in een hotelkamer.

Weinstein werd eind februari wel vrijgesproken van de meest ernstige aanklacht. Het gaat daarbij om verkrachting met een reeks verzwarende omstandigheden waar in New York levenslange celstraf op staat. De gevallen producent stelt zelf enkel seks met wederzijdse instemming te hebben gehad.

Lees verder onder de foto

Harvey Weinstein
Volledig scherm
Harvey Weinstein © EPA

Grote namen

De bom rond Weinstein, als oprichter van filmbedrijf Miramax een van de grootste filmproducenten van deze tijd, ontplofte in oktober 2017. De krant The New York Times berichtte toen dat de man een schikking had getroffen met acht vrouwen die hem beschuldigden van ongewenst gedrag en seksueel misbruik over een periode van dertig jaar. Weinstein verontschuldigde zich in een mededeling voor zijn gedrag, en een dag later nam hij ontslag bij The Weinstein Company. Op 10 oktober meldde de New Yorker dat nog eens dertien vrouwen hem beschuldigden van seksueel misbruik, van wie er drie zeiden door hem verkracht te zijn. 

De artikelen leidden tot veel meer beschuldigingen van vrouwen, onder wie talrijke grote namen uit Hollywood zoals Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie en Lupita Nyong’o. Ze beschuldigingen Weinstein onder meer van ongewenst gedrag en seksueel misbruik, en er kwamen verhalen naar boven over vrouwen die geen rollen meer kregen in Weinsteins films als ze weigerden om met hem naar bed te gaan.

Opvallend aan de onthullingen was dat Hollywood eigenlijk wel wist dat seksisme schering en inslag was binnen zijn rangen, maar dat er simpelweg over gezwegen werd. Zo had Ashley Judd al in 2015 laten weten dat ze door een ‘Hollywoodmagnaat’ was misbruikt, dat bleek uiteindelijk ook om Weinstein te gaan. Gwyneth Paltrow zei in 1998 al dat Weinstein haar onder druk zette om dingen te doen om te genieten van bepaalde voorwaarden, terwijl later bleek dat ze door hem misbruikt was.