Heddy Lester, die Nederland in 1977 vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, was niet uitgenodigd voor het  Songfestival in Rotterdam.
Volledig scherm
Heddy Lester, die Nederland in 1977 vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, was niet uitgenodigd voor het Songfestival in Rotterdam. © ANP Kippa

Heddy Lester kreeg geen uitnodiging Songfestival: ‘Misschien denken ze dat ik overleden ben’

Heddy Lester, die Nederland in 1977 vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, zegt dat ze niet was uitgenodigd voor het Songfestival in Rotterdam dat nu had moeten plaatsvinden. ,,Te achterlijk voor woorden, echt, het is schandalig.” De NPO weerspreekt haar aantijgingen.

In een gesprek op NPO Radio 5 luchtte de 69-jarige zangeres van het iconische nummer Mallemolen haar hart. ,,Ik heb er flink over nagedacht, het nummer is nog steeds een van de bekendste Nederlandse songfestivalliedjes uit de geschiedenis”, aldus Lester. ,,Iedereen kan het meezingen, het wordt nog steeds regelmatig gezongen in kroegen. Maar ik heb niets gezien, geen enkele uitnodiging, geen contact.” 

De zangeres vindt het ‘te achterlijk voor woorden, echt, het is schandalig’. ,,Misschien dat de organisatie Mallemolen niet veel soeps vond. Of ze denken dat ik overleden ben.”

De zangeres eindigde op de twaalfde plek. Andere oud-deelnemers die lager eindigden, zoals Willeke Alberti, waren wel gevraagd voor het evenement in Rotterdam, zegt Lester. De NPO weerspreekt dat Lester niet was uitgenodigd. ,,Heddy Lester was van harte welkom, plus een gast. De officiële uitnodiging is echter nooit naar de oud-deelnemers verstuurd. Deze stond gepland voor eind maart, maar het Eurovisie Songfestival is voor die tijd geannuleerd”, laat een woordvoerder weten. In januari werd in een persbericht bekendgemaakt dat alle Nederlandse oud-deelnemers welkom waren. ,,Daarin wordt zij ook genoemd.”

Het Eurovisie Songfestival werd gecanceld vanwege de coronapandemie. Het is onduidelijk of het liedjesfestijn volgend jaar wel doorgaat. Het kabinet heeft duidelijk gemaakt dat grote evenementen pas mogelijk zijn als er een vaccin voor het coronavirus is gevonden. De organisatie van het ESF heeft laten weten zich te beraden op deze uitspraak.