Volledig scherm
Mark Rutte en Thierry Baudet in debat onder leiding van Jeroen Pauw. © REUTERS

Helft tv-kijkers stemt af op debat Baudet versus Rutte

Het debat tussen Mark Rutte (VVD) en Thierry Baudet (FVD) kon gisteravond laat rekenen op 1,5 miljoen kijkers. Daarmee was het ‘haantjesgevecht’ onder leiding van talkshowhost Jeroen Pauw het best bekeken tv-programma, na het Achtuurjournaal.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Dat anderhalf miljoen mensen om elf uur 's avonds keken, betekent dat liefst de helft van alle tv-kijkers op dat moment afstemden op Rutte versus Baudet. Jeroen Pauw deed goede zaken: het was de op één na best bekeken aflevering van zijn talkshow ooit, alleen de Songfestivalspecial met Duncan Laurence afgelopen zondag trok meer publiek (2,3 miljoen).

Het debat tussen Rutte en Baudet was de hele week al veelbesproken. De twee provoceerden elkaar, daagden elkaar uit en de vraag was of het wel door zou gaan. Dat ging het, met een knetterend debat als resultaat. Andere partijen baalden van het duel, want ze vreesden dat het het officiële verkiezingsdebat dat gisteravond een uur eerder werd gevoerd, zou overschaduwen. 

Nederland Kiest: De Stemming, waarin twaalf lijsttrekkers voor het Europees Parlement met elkaar de degens kruisten, kon inderdaad rekenen op minder belangstelling van de kijkers. Het trok net iets meer dan een miljoen kijkers.