Volledig scherm
PREMIUM
Achter de geraniums zitten is niets voor Hendrik Groen. En daarin is hij geen uitzondering. © Elmer van de Marel/Max

Hendrik Groen staat symbool voor kwieke, nieuwe generatie ouderen

Grijze golfZe ontworstelen zich aan de geraniums en de infantiele regels van hun grauwe bejaardenhuis. Staan de personages van tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen symbool voor een nieuwe generatie ouderen?

Hoge kijkcijfers, joelende recensies. De tv-serie Hendrik Groen over een vriendenkring die zich fijntjes de Oud-Maar-Niet-Dood-Club noemt, is een laaiend succes. En Hendrik Groen, de krasse hoofdpersoon die zich aan de verzorgingshuisterreur ontworstelt, is plots een nieuwe tv-held. Een symbool zelfs van een nieuwe generatie ouderen. Een generatie die zich niet meer weg laat stoppen, af laat schrijven, of zich de geneugten van het leven (wijntje, concertje) laat ontzeggen.

Want Hendrik Groen staat niet op zichzelf. Wie een beetje oplet, ziet volgens CBS-hoofddemograaf Jan Latten en onderzoeker Jolanda Lindenberg van het kenniscentrum Leyden Academy voor vitaliteit en veroudering tal van echte en fictieve helden die niet meer piep zijn. Om maar eens iemand te noemen: Neelie Kroes, de superkwieke 76-jarige ex-eurocommissaris die zich voor start-ups opwerpt. En Allan Karlsson, de hoofdpersoon/crimineel uit de internationale bestseller De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween - ook op de vlucht voor de bejaardenhuisbetutteling.

En wat denkt u van Anneke Groot, de 89-jarige grande dame uit de ouderenserie van Nieuwsuur die nog achterwaartse salto's in het zwembad maakt? Een instanthit op internet. En zo iemand als presentator Peter de Bie (67) van de TROS Nieuwsshow die het gewoon vertikt om met pensioen te gaan? Latten: ,,En dan zijn we nog niet eens begonnen aan die lange rij presentatoren en sterren die bij anderen waren afgedankt en bij ouderenomroep MAX opnieuw carrière hebben gemaakt.''