Het draait bij dj Erland niet meer om de kijkcijfers

VideoErland Galjaard (51) stopte begin dit jaar als programmadirecteur van RTL. Wie dacht dat hij het in zijn sabbatical rustig aan zou doen, heeft het mis. Samen met Ronald Molendijk (53) timmert hij aan de weg als het DJ/producersduo Soulvation. Deze krant reisde mee in de slipstream van de twee boezemvrienden.

Quote

Op Mystery­land hadden de mensen zoiets van: eens kijken wat die gast van de televisie kan

Erland Galjaard

Een vrijdagavond in Goes, net voor tienen. De imposante Maria Magdalena Kerk in het centrum van de stad is omgeven door paars licht. Muziek komt uit de kolossale openstaande deuren. Rijen aan de Singelstraat staan er niet meer, want binnen wordt al even feest gevierd.

Op Thank Goes It’s Friday wordt gepraat, geflirt, gelachen, gegeten en gedronken. De mannen van Soulvation zijn ook net in da house. Ronald Molendijk en Erland Galjaard zijn op de foto geweest, hebben een watertje gekregen en sluiten hun stickies aan op de apparatuur. Als de DJ’s om tien uur de eerste tonen van hun DJ-set de kerk in slingeren, komt de menigte van ruim 1200 bezoekers onmiddellijk in beweging. De kerk swingt. Molendijk steekt beide handen in de lucht, Galjaard pakt zijn telefoon en is live op Instagram.

Dit is waar het om draait bij hen. ,,Met z’n tweeën op pad naar zoveel mogelijk gave plekken. Het ene moment in Goes, het andere op Mysteryland. Of op The Ark Cruise tussen Ibiza en Barcelona. En dan ook nog je eigen muziek laten horen”, zegt Erland Galjaard anderhalf uur eerder als hij is ingestapt bij Ronald Molendijk.

Twee gigs staan er voor de DJ’s van Soulvation vanavond op het programma: eerst in Goes, dan rond middernacht in Rotterdam. ,,Soms hebben we er drie op een avond. Vaak hebben we geen idee waar we terecht komen en hoe een feest gaat lopen. Dat is te gek”, glimlacht Molendijk, al meer dan 35 jaar in het vak. Hij kent het klappen van de zweep, voor Galjaard is het betrekkelijk nieuw. Natuurlijk, hij draait al even, maar bij het grote publiek is Erland Galjaard toch vooral bekend als programmadirecteur van RTL en de echtgenoot van Wendy van Dijk. In maart van dit jaar stopte hij, na 21 jaar werkzaam geweest, bij de zender en nam een sabbatical. ,,Om te ontdekken wat er gebeurt als ik uit die hectiek stap en m’n creativiteit op andere vlakken inzet.”