Isa Hoes en Medina Schuurman
Volledig scherm
PREMIUM
Isa Hoes en Medina Schuurman © Mark Uyl

'Het is ook niet sexy, de overgang'

Isa en MedinaActrices Isa Hoes en Medina Schuurman doken voor hun boek Te lijf een wereld in waar liever niet over wordt gesproken: de overgang. Om zichzelf en al die andere vrouwen handvatten te geven voor een soepele stap naar de tweede helft. Isa:  ,,Ik begreep niet waarom ik zo somber was. Ik zat zelfs alweer in therapie."

Opvliegers, stemmingswisselingen, slechte nachtrust, gewichtstoename, hartkloppingen, schilferige huid, dunner haar, terugtrekkend tandvlees, broze nagels, overbeharing, urineverlies, botontkalking en hoge bloeddruk. Zomaar een bloemlezing uit de overgangsklachten die actrices Isa Hoes (49) en Medina Schuurman (47) beschrijven in hun boek Te lijf. Sexy is het niet, dat geven de vriendinnen onmiddellijk toe, maar nodig vinden ze het wel om er aandacht voor te vragen.

Medina: ,,Het is ook niet sexy, de overgang. Er is niets sexy's aan. Maar: ik vind het wel heel belangrijk om te weten wat ons te wachten staat. We zijn erin gekukeld, en hebben door het maken van dit boek heel veel geleerd. Ik merk dat ik nu steeds gesprekken voer met vrouwen waarin ik ze van alles uitleg. Dan zeggen zij: waarom weten wij dat niet?''

In Te lijf, dat vanaf morgen in de winkel ligt, beschrijven de twee hun eigen ervaringen en voelen ze talloze deskundigen aan de tand, met als resultaat een handboek voor de vrouw op weg naar de 'herfst van haar leven'.

Isa: ,,Het probleem is dat dit niet wordt gezien als iets moois. Het wordt gezien als aftakelen, maar je gaat de tweede helft in. Je bent na de overgang geen oude vrouw die met pensioen gaat en wordt afgeschreven. We staan nog aan het begin van alles.''