Volledig scherm
Kate Middleton, in de jurk van Daniella Helayel, en prins William. © Getty

Het Kate-effect: ontwerpster aan de grond nadat prinses jurk droeg

Het lijkt een droom van elke ontwerper: de Britse prinses Catherine, die een door jou ontworpen jurk draagt. De gouden bergen die ontwerpster Daniella Helayel voor zich zag, bleken uiteindelijk het einde van haar modemerk. Ze stopte zelfs voor twee jaar met ontwerpen.

Quote

Ik had echter niet het geld om de jurk te produceren op die schaal

Ontwerpster Daniella Helayel

Daniella Helayel was de ontwerpster van de jurk van Kate Middleton, die ze droeg toen ze samen met prins William haar verloving bekendmaakte. De beelden van de diepblauwe Issa-jurk gingen de hele wereld over. De interesse in haar modemerk, dat voorheen door alleen echte insiders werd gevolgd,  nam een vlucht.

Opmerkelijk genoeg betekende dit het begin van het einde voor het nichemerk. ,,Het financiële plaatje was nooit rooskleurig", bekent Helayel aan de Daily Mail. Toen Kate de jurk droeg stegen de verkoop daarvan naar recordhoogte. ,,Ik had echter niet het geld om de jurk te produceren op die schaal. De bank wilde me geen krediet geven en de rekeningen van de fabriek moesten ook betaald worden. Ik had een investeerder nodig."

Gebroken

Volledig scherm
Daniella Helayel in 2012. © REUTERS

Uiteindelijk lukte het haar een investeerder te vinden en de beginperiode leek een succes. Zodra een andere manager echter de leiding over haar bedrijf krijgt, worden de grote scheuren in de financiën van het bedrijf duidelijk. Helayel noemt het 'het Kate-effect'. Ze wordt uiteindelijk zelf ook vervangen als ontwerper en twee jaar na haar vertrek, stopt ook het modemerk.

De gebroken Helayel stopt gedurende twee jaa rmet ontwerpen en gaat op reis. Uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en keert ze terug met een nieuw merk. ,,Ik hoop echter dat dit niet in de smaak valt van een lid van het koninklijk huis", zegt ze cynisch.

poll

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

  • Glenn (5%)
  • Hans (69%)
  • Marjolein (26%)
3117 stemmen