Het maken van de film WAD: zes dagen tevergeefs turen naar een slechtvalk

videoDrie jaar filmen leidde tot de natuurdocumentaire WAD, zondag op tv. Cameraman Ruurd Jelle van der Leij keek zes volle dagen lang tevergeefs naar een slechtvalk die maar niet wilde jagen. The making of WAD, zaterdagmiddag al op tv, biedt een fascinerende blik achter de schermen.

Daar zat-ie dan, op een paal. Bewegingsloos, al poetste hij nu en dan zijn veren. Het was september 2016 op de zandplaat Richel, tussen Vlieland en Terschelling. De slechtvalk keek neer op een omvangrijke groep steltlopers, in zijn ogen lekkere hapjes. Maar aanvallen? Ho maar. Hij keek slechts.

Datzelfde deed Ruurd Jelle van der Leij (34), die met collega-cameraman Melchert Meijer zu Schlochtern en documentairemaker Ruben Smit het leeuwendeel van de beelden maakte voor WAD, de natuurfilm die vorig jaar in de bioscoop zo’n 120.000 bezoekers trok en nu nog langs theaters reist met een liveorkest. Tegenover de slechtvalk op die paal zat Van der Leij in totaal zo’n 50 uur op een toren. Te focussen, te wachten, te turen, te popelen.