'Hij was een beetje dom' van Máxima blijkt ingestudeerd

De beroemde zin 'hij was een beetje dom' waarmee koningin Máxima in 2001 onze harten wist te veroveren blijkt ingestudeerd te zijn. Volgens Wim Kuijken, voormalig hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken, heeft hij haar die woorden destijds aangereikt. Dat vertelde hij maandagavond in een aflevering van het tv-programma Andere Tijden.

Wim Kuijken
Volledig scherm
Wim Kuijken © ANP

In de uitzending, die over de regeerperiode van oud-premier Wim Kok gaat, werd duidelijk dat de beroemde zin van Máxima ingestudeerd zou zijn. Wim Kok zegt hierover in het programma dat er 'niets aan het toeval werd overgelaten'.

Ook komt Wim Kuijken aan het woord. De voormalige topambtenaar vertelt hoe het interview, waarin Willem-Alexander Máxima voor het eerst zou voorstellen aan het volk, bijna volledig was voorbereid. Hij heeft met de twee geoefend met een buitenlandse cameraploeg. ,,Ik herinner me dat we een paar sessies hebben gehouden in Scheveningen - bovenin een hotel met mooi uitzicht op zee - om alles door te spreken wat ze moesten doen om het gesprek te laten slagen''.

Oorlogsmisdaden
De achterliggende gedachte van de oefening was een blunder die Willem-Alexander beging op 7 maart 2001. In een interview met de New Yorkse pers verwees hij naar een brief, gepubliceerd in een Argentijnse krant, waarin zou hebben gestaan dat Jorge Zorreguita, de vader van Máxima, zou worden vrijgepleit van oorlogsmisdaden die hij had begaan tijdens het Videla-regime. Deze brief bleek later geschreven door Videla zelf en dus niet waar.

Toenmalig minister-president Kok was niet blij met de vergissing van de latere koning. Vervolgens kwam Kuijken in beeld om het tv-gesprek met Willem-Alexander en Máxima te oefenen door mogelijke vragen en antwoorden daarop in te studeren. Daarbij reikte hij ook de zin 'hij was een beetje dom' aan. ,,Er was verder niets vooraf opgeschreven''. En Kuijken vond het leuk om zijn zin later in het betreffende interview terug te horen. Met enige aarzeling in Andere Tijden: ,,Het kwam toch spontaan over''.