Volledig scherm
PREMIUM
Bob Dylan © epa

'His Bobness' koestert zijn duistere kant

Dat Bob Dylan uitgerekend tijdens de paasdagen aan zijn volgelingen verschijnt, kan amper toeval zijn. De zoveelste wederopstanding van de 75-jarige Nobelprijswinnaar is er, zoals altijd, eentje omgeven met mysterie.

Volledig scherm
Bob Dylan in zijn jongere jaren. © Getty Images

Waarom hij zo maniakaal toert? Omdat hij van muziek houdt. Waarom hij amper gitaar meer speelt op het podium? Omdat hij achter de piano beter klinkt. En waarom hij de laatste jaren louter songs uit het oeuvre van Frank Sinatra op plaat zet? Omdat het erg goede nummers zijn.

Soms overstijgen de verwachtingen van een vraaggesprek de uiteindelijke antwoorden ruimschoots. Toen eind maart een langgerekt interview met Bob Dylan op diens eigen website verscheen, begon de muziekwereld terstond een minutieus onderzoek. Ruim 8000 woorden doorvlooien op zoek naar een beginnetje van de ontrafeling van het raadsel Dylan.

Een spannende missie. Want naarmate de jaren vorderen, raken de drijfveren van de 75-jarige muzikant met steeds meer mysterie omgeven. Hij is productief als in zijn beste dagen, treedt nog rustig zes keer per week op, maar treedt buiten zijn muziek om minder naar buiten dan ooit.

Niet welkom
Tijdens optredens spreekt hij al jaren letterlijk geen woord meer met zijn publiek. Een krakerig 'thank you' tijdens het slotapplaus geldt als een vlaag van grootse mededeelzaamheid. En de rimpels in zijn gezicht kennen we slechts van afstand. Fotografen zijn al decennia lang niet meer welkom in de concertzalen en zijn gelaat verbergt de grootmeester daarbij het liefst onder een merkwaardig onmodieuze tropenhoed.

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (60%)
  • Maan - Ik kom eraan (14%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (16%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (6%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (5%)
9178 stemmen