Volledig scherm
Gijs Naber als Redbad. © splendid film

Historisch filmepos Redbad flopt in bioscoop

Na de filmhit Michiel de Ruyter lukt het regisseur Roel Reiné en producent Klaas de Jong niet opnieuw het witte doek te veroveren met een Nederlands spektakelstuk. Sterker, Redbad blijkt een flop. De eerste week trok het historische epos met Gijs Naber, Loes Haverkort en Jack Wouterse slechts 20.000 bezoekers.

Ter vergelijking: Michiel de Ruyter uit 2015 bereikte in 5 dagen tijd al de status van Gouden Film met meer dan 100.000 bezoekers. Uiteindelijk kochten bijna een miljoen mensen een kaartje voor deze groots opgezette productie met Frank Lammers in de titelrol. Het bijna drie uur durende Redbad, met een stevig budget van bijna 8 miljoen, moet het voorlopig doen met een zeer magere vijfde positie in de bioscoop top 10.

Redbad noteerde in de eerste week (tot woensdag 4 juli) 20.000 bezoekers met 130 kopieën. De Amerikaanse komedie Tag met Jeremy Renner trok de afgelopen dagen met slechts 99 kopieën ruim twee keer zoveel bezoekers: 46.000. De top 3 bestaat verder uit The Incredibles 2 (207.000 bezoekers), Jurassic World: Fallen Kingdom (595.000) en Ocean’s 8 (196.000).

Warme weer

Distributeur Splendid Film baalt van de lage cijfers. ,,Wij hadden natuurlijk op meer bezoekers gehoopt. Maar het mooie weer en het WK zorgen niet voor een ideaal moment’’, aldus woordvoerster Manon de Weerd. ,,De marketingcampagne voor Redbad blijft deze zomer gewoon doorlopen. Hopelijk leidt dat tot meer bezoekers.’’

Redbad gaat over de Friese held Radboud (Gijs Naber) die in de vroege middeleeuwen met hulp van de Vikingen strijd voerde tegen de christenen die hun geloof met harde hand opdrongen in de lage landen. De opnames vonden in Nederland plaats in Eindhoven en op Ameland. Reiné week daarnaast uit naar België, Duitsland en Denemarken.