Volledig scherm
Katherine Langford speelt Hannah in 13 Reasons Why. © Netflix

Hitserie 13 Reasons Why krijgt derde seizoen

De Netflix-hitserie 13 Reasons Why krijgt volgend jaar een derde seizoen van dertien afleveringen. Dat lieten de makers vanmiddag weten op Twitter. In de nieuwe reeks is hoofdrolspeelster Katherine Langford in ieder geval niet te zien, werd onlangs al duidelijk.

13 Reasons Why draait om Hannah Baker (gespeeld door Langford), die door zelfmoord om het leven is gekomen. Ze had dertien redenen om zichzelf van het leven te beroven, die ze uiteenzette op dertien nagelaten cassettebandjes.

Hannah gaf meerdere schoolgenoten de schuld van haar ondraaglijke geestelijk lijden, bijvoorbeeld omdat ze haar hadden gepest. Hoewel haar klasgenootjes zich soms totaal niet herkenden in haar postume verwijten, wilden de meesten van hen koste wat kost voorkomen dat de waarheid aan het licht zou komen.

Het eerste seizoen werd voornamelijk verteld vanuit het perspectief van Hannah zelf, met veel aandacht voor haar omgang met Clay Jensen (Dylan Minnette). In de tweede reeks, die vorige maand verscheen, was juist veel aandacht voor de verhalen van de andere betrokkenen en de rechtszaak van Hannahs moeder tegen de school van haar dochter. Het is onduidelijk hoe de derde serie eruit gaat zien, zeker nu de hoofdrolspeelster niet meedoet.

Omstreden

De serie, deels gebaseerd op de gelijknamige roman van Jay Asher en mede-geproduceerd door popzangeres Selena Gomez, was vorig jaar meteen omstreden. De zelfmoord van Hannah was expliciet in de serie te zien en gaf volgens critici een te romantisch beeld van suïcide.

Onlangs lag de show daarnaast nog onder vuur vanwege een expliciete verkrachtingsscène. Naar aanleiding van de kritiek voegde Netflix eerder al geschreven waarschuwingen toe aan de afleveringen, maar bij het tweede seizoen is ook een videowaarschuwing te zien.

Zit jij in de knoop met jezelf of heb je vragen over zelfdoding? Kijk dan op 113.nl of bel 0900-0113.

13 Reasons Why on Twitter

What happens now? Season 3 of #13ReasonsWhy is coming. https://t.co/B5brKfPGYZ