Volledig scherm
Paul de Leeuw met de Kwismasters. © Annemieke van der Togt

Hitshow De Kwis stopt na zeven jaar: 'Gigantische klap'

Het succesvolle BNNVARA-programma De Kwis verdwijnt na zeven jaar van de buis. Dat bevestigt de omroep vanavond aan deze site. Het is niet duidelijk waarom er een einde komt aan de show van Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan, Jeroen Woe en gastheer Paul de Leeuw.

Volledig scherm
Hugo de Jonge. © CDA

In een persbericht voeren de heren overigens wel een reden aan: ze geven grappend vicepremier Hugo de Jonge de schuld. De CDA-politicus was vanavond de eerste gast in het nieuwe seizoen van De Kwis en werd aan het einde van de aflevering traditiegetrouw onderworpen aan de zogenoemde Inkwisitie. De Jonge antwoordde 'ja' op de vraag of De Kwis na dit seizoen moet stoppen, aangezien hij slechts een beperkt aantal keer 'nee' mocht zeggen tegen de veelal vervelende vraagstukken.

En aan dat antwoord houden de Kwismasters zich. ,,Als wij zélf onze Inkwisitie al niet serieus nemen, kunnen we dat ook niet verwachten van onze gasten'', reageert Jeroen Woe. ,,We moeten wel, maar het is een gigantische klap'', voegt Niels van der Laan knipogend toe.

Rob Urgert noemt het gekscherend 'schokkend' dat de overheid zou kunnen bepalen wat er in Nederland op tv komt. Ook Joep van Deudekom is ontzet, maar respecteert het besluit. ,,Hij is ruim 20 jaar jonger dan ik, maar het is wel onze vice-premier.''

Ondanks de grappende toon van het persbericht stopt het programma volgens een woordvoerder van BNNVARA wel echt.

Zes afleveringen

De Kwis is momenteel bezig aan het tiende seizoen als zelfstandig programma. Het begon in 2011 als onderdeel van de zaterdagavondshow Pau!l van Paul de Leeuw en kwam later terug bij Langs de Leeuw. Sinds 2013 is De Kwis als zelfstandig programma te zien op NPO1.

Het programma trok gemiddeld 1,5 miljoen kijkers, werd genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf en won twee tv-beelden (voor beste nieuwe format en voor beste amusement). Dankzij de show groeide ook de bekendheid van het komische duo Van der Laan en Woe, dat momenteel met de voorstelling Pesetas door het land toert.

Na vanavond volgen nog zes afleveringen van De Kwis; het programma is op zaterdag 28 april voor het laatst te zien.