Volledig scherm
PREMIUM
Artiesten treden op tijdens Vrienden van Amstel Live. © ANP Kippa

Hoe een Amsterdamse kroegavond vol polderevergreens uitgroeide tot Neerlands grootste evenement

Een recordaantal van 190.000 muziekfans bezoekt de komende weken een concert van Vrienden van Amstel LIVE! in Ahoy. Hoe een Amsterdamse kroegavond vol polderevergreens in 20 jaar uitgroeide tot Nederlands grootste muziekevenement.

Volledig scherm
Manuela Kemp. © ANP Kippa

Vraag van Manuëla Kemp aan Herman Brood: ‘Hoe voelt het om uitverkoren te zijn als vriend van Trijntje Oosterhuis?’ Antwoord: ‘Woorden schieten tekort.’ Daarna: een korte stilte (Kemp) en een slok Mandarine Napoléon (Brood). De laatste meldt vervolgens ‘niet zo’n zin meer’ te hebben in praten. Zingen wil hij wel. In duet met nieuwe vriendin Oosterhuis volgt een lekker rammelende versie van Als je wint (heb je vrienden).

Het gesprekje wordt in september 1998 gevoerd aan de bar van café De Heeren van Aemstel in Amsterdam en daarna op televisie uitgezonden. Een kleine 20 jaar later bestelt Kemp een speciaalbiertje aan dezelfde toog. De verfrissing blijkt niet voorradig. De barman: ‘En zou u na dit drankje willen vertrekken? We hebben straks een besloten feest voor psychologiestudenten.’ Kemp is niet verbaasd. ,,Ik heb dit nooit een leuke kroeg gevonden. Ze vroegen ook steeds meer geld voor het huisvesten van de tv-uitzendingen. De bandjes die er speelden, die waren wél leuk.’’

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.