Volledig scherm
Joci Pápai vertegenwoordigde Hongarije afgelopen mei bij het Songfestival. © Eurovisie Songfestival

‘Hongarije stopt met Songfestival omdat het te gay is’

Hongarije ziet dit jaar af van deelname aan het Eurovisie Songfestival omdat het evenement ‘te gay’ is voor de extreemrechtse regering van premier Viktor Orbán. Dat meldt The Guardian op basis van Hongaarse bronnen. 

Het was al bekend dat Hongarije dit jaar niet zou verschijnen op het liedjesfestijn, maar een officiële reden is nooit gegeven.

De regering Orbán profileert zich als een sterk verdediger van het traditionele gezin. Een parlementariër van zijn partij noemde het adopteren van kinderen door twee mensen van hetzelfde geslacht ‘pedofilie’ en in een programma van de regering op televisie werd het Songfestival een ‘homoseksuele vloot’ genoemd.

Een woordvoerder van de regering Orbán ontkent op Twitter overigens dat het land het Eurovisie Songfestival ‘te gay’ zou vinden. Maar een andere reden waarom Hongarije heeft afgezien van deelname, wordt niet gegeven. Het Eurovisie Songfestival werd na de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen om meer saamhorigheid en verbroedering in Europa te bewerkstelligen.

Hongarije is er voor het eerst sinds 2010 niet bij. Vorig jaar drong het land voor de eerste keer sinds hun terugkeer in 2011 niet door tot de finale.

  1. Honderdplusser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Honderd­plus­ser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Gordon trekt voor zijn nieuwe programma 100 Jaar Jong opnieuw op met een groep ouderen, zo vertelde hij vanavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. De presentator gaat op zoek naar het geheim van honderdplussers die nog altijd jong van geest zijn. Voor de gelegenheid had hij Lenie (101) meegenomen naar de studio, die meteen een gooi deed naar de plek van 'tafeldame’, tot hilariteit van de kijker.

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (60%)
  • Shary-An Nivillac (18%)
6007 stemmen