Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk tijdens een perspresentatie van de NPO. © ANP

Iedereen moet salaris inleveren, ook Matthijs van Nieuwkerk

Verkast Matthijs van Nieuwkerk binnenkort naar een commerciële zender? De best betaalde presentator van de publieke omroep, moet namelijk straks 4 ton van zijn loon inleveren. De NPO maakte gisteren bekend definitief een einde te maken aan alle topsalarissen.

Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk is wellicht niet lang meer te zien achter de tafel bij De Wereld Draait Door. © PersGroep

Nog even en de telkens terugkerende discussie rond torenhoge salarissen van presentatoren als Matthijs van Nieuwkerk, houdt op te bestaan. Het aantal grootverdieners bij de publieke omroep dat boven de 181.000 euro per jaar verdient, wordt teruggeschroefd naar nul. 

Het is vooral slecht nieuws voor die 5 tv-coryfeeën die nu nog boven het huidige plafond van 201.000 euro zitten, want uitzonderingen worden niet langer gemaakt. Naast Van Nieuwkerk, die met 580.000 euro verreweg het meeste binnenharkt, zijn ook onder anderen Antoinette Hertsenberg en Giel Beelen veelverdieners binnen het publieke bestel. Beelen moest eerder al een deel van zijn loon inleveren toen hij zijn dagelijkse ochtendshow op 3FM inruilde voor een weekendprogramma.

,,Bij de besteding van publieke middelen hoort een sober beloningsbeleid’’, lichtte NPO-baas Shula Rijxman gisteren haar besluit toe. ,,Talent mag worden beloond en talent willen we graag voor de publieke omroep behouden, maar geld mag nooit de voornaamste drijfveer zijn om bij de publieke omroep te werken.”

De Wereld Draait Door

Quote

Dat zou betekenen dat ik straks voor hetzelfde werk elders een reusachtig veel zonniger beloning krijg

Matthijs van Nieuwkerk

De NPO heeft niet de bevoegdheid om lopende overeenkomsten tussen omroepen en presentatoren open te breken, maar zal bij het aangaan van nieuwe contracten een salaris boven de 181.000 euro niet langer goedkeuren. Van Nieuwkerk zal dus een slordige 4 ton moeten inleveren als hij na afloop van zijn contract bij BNN-VARA – over 2 jaar – De Wereld Draait Door wil blijven maken.

De talkshowhost liet afgelopen jaren meerdere keren weten dat hij er niet over peinst om voor tonnen minder aan de slag te gaan. ,,Dat zou betekenen dat ik straks voor hetzelfde werk, namelijk dagelijks een aantrekkelijke talkshow maken en presenteren, elders een reusachtig veel zonniger beloning krijg,’’ zei Van Nieuwkerk bijvoorbeeld in tv-blad Broadcast Magazine. Eerder sloeg hij wél een aanbod van RTL-baas Erland Galjaard af om 1 miljoen euro per jaar te gaan verdienen.

BNN-VARA-directeur Gerard Timmer wenst niet in te gaan op individuele gevallen, maar laat via een woordvoerster weten met inachtneming van bestaande afspraken de beweging van de NPO te begrijpen. Timmer zegt dit ook als voorzitter van het overkoepelende College van Omroepen.

Deur

Volledig scherm
Omroep MAX-directeur Jan Slagter. © ANP Kippa

Jan Slagter van Omroep MAX juicht het besluit van de NPO toe. Hij leverde in 2013 al vrijwillig een deel van zijn salaris in. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen. Ik roep al jaren dat als je elders meer kan verdienen, daar het gat van de deur is. Je hoort vaak de kreet: ‘Die publieke omroep met al die veelverdieners’. Nou, dat is straks eindelijk afgelopen.’’

Met de nieuwe maatregelen, die nog officieel moeten worden voorgelegd aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, loopt de NPO vooruit op het wetsvoorstel dat minister Plasterk vorig jaar indiende voor een salarisplafond van 181.000 euro voor iedereen die in de (semi-)publieke sector werkt.

  1. Honderdplusser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Honderd­plus­ser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Gordon trekt voor zijn nieuwe programma 100 Jaar Jong opnieuw op met een groep ouderen, zo vertelde hij vanavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. De presentator gaat op zoek naar het geheim van honderdplussers die nog altijd jong van geest zijn. Voor de gelegenheid had hij Lenie (101) meegenomen naar de studio, die meteen een gooi deed naar de plek van 'tafeldame’, tot hilariteit van de kijker.

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (60%)
  • Shary-An Nivillac (18%)
5995 stemmen