De inzending uit IJsland: 'Think About Things’ van Daði og Gagnamagnið
Volledig scherm
De inzending uit IJsland: 'Think About Things’ van Daði og Gagnamagnið © YouTube

IJslandse songfestival-favoriet zingt covers op YouTube

De afgelasting van het Songfestival is zuur voor alle deelnemers, maar toch vooral voor Daði Freyr uit IJsland. Hij was de gedoodverfde favoriet voor de winst, voor de coronacrisis uitbrak. Om de teleurstelling wat te verbijten, brengt hij vanavond enkele Songfestival-covers op YouTube.

Met het nummer Think About Things, een aanstekelijk popdeuntje met vermakelijke bijhorende danspasjes, zou Daði Freyr met zijn groep Daði og Gagnamagnið naar Rotterdam trekken. En voor het eerst in de geschiedenis van het Songfestival zag het ernaar uit dat IJsland ook zou winnen. Tot nu toe kwamen ze nooit verder dan een tweede plaats (een keer in 1999 en ook in 2009), maar dit jaar voorspelden bookmakers winst voor IJsland. Een songfestival in Reykjavik leek bijna een uitgemaakte zaak.

De coronacrisis gooide echter roet in het eten: de feestelijkheden van dit jaar werden afgelast en doorgeschoven naar 2021. De deelnemende landen mogen dan dezelfde artiesten sturen, maar de regel luidt dat er wel nieuw nummer voorzien moet worden. Of Daði og Gagnamagnið het dan wil proberen én een even aanstekelijk liedje uit hun mouw zal schudden, is nog maar de vraag.

Freyr won vorige week nog de virtuele versie van het Songfestival, maar dat is natuurlijk maar een schamele troostprijs. Toch blijft hij niet al te hard bij de pakken neerzitten: hij trakteert zijn fans vanavond op een live uitzending op YouTube. Om 21.40 uur (Nederlandse tijd) zal Daði zijn persoonlijke favorieten uit de geschiedenis van de liedjeswedstrijd zingen.