Volledig scherm
© Mark Reijntjens

Ik ben de Mol!

ontknopingWij hebben de Mol! Hij gaat nog voor de ontknoping, vanavond live op NPO 1, met de billen bloot. Sarah Chronis, Merel Westrik of Nielson: ,,Deze Mol kan glashard zijn.”

1 Wat voor soort Mol ben je?
,,Een Mol die lang ondergronds is gebleven. Die zich heeft ingegraven en die verstopt als kandidaat zijn kansen voorbereidde. Een Mol die zichzelf als doel stelde om de pot zo laag mogelijk te houden. En die daar al liegend en draaiend in geslaagd is.”

2 Wat heb je geleerd van eerdere seizoenen en dus eerdere Mollen?
,,Alle Mollen leren van elkaar, maar geen seizoen of situatie is hetzelfde. Mollen zijn dol op stilletjes plannen verzinnen, maar het spel laat zich niet leiden. Dat betekent dat je ieder moment je tactiek moet kunnen aanpassen. Je moet flexibel zijn. Soms voelde ik mij niet alleen Mol, maar een kruising tussen een Mol en een kameleon.”

3 Heb je een favoriete oud-Mol? Wie en waarom?
,,Ik heb genoten van alle Mollen. Een favoriet heb ik niet. Iedere Mol zit in een compleet andere omgeving, een andere groep, het valt bijna niet te vergelijken. Ze delen allemaal de angst om ontdekt te worden. Ze kennen allemaal de adrenalinestoten op het moment dat het bijna mis gaat. Ze weten allemaal hoe het is om constant alert te zijn en naast het spel een eigen agenda te hebben. Maar ze hebben allemaal de eigenschap om op de spannendste momenten ijswater door hun aderen te voelen gaan en kalm te blijven. Susan Visser, Kees Tol, Margriet van der Linden, ik heb veel series teruggezien en opnieuw genoten van ieders koelbloedigheid.”

4 Wanneer viel je bijna door de mand? Wat ging daar bijna mis?
,,Er is op een gegeven moment geld, dat ik verduisterd had, in mijn kamer uit mijn broek gevallen. Als daar iemand bij was geweest, was ik op heterdaad betrapt.”

5 Wanneer beleefde jij een groot moment van euforie en waarom?
,,Als een plannetje lukt, is dat zalig. Je mag het alleen nooit laten zien. Tijdens de vuurproef op het strand heb ik heerlijk gemold.”

6 Wat is je grootste valkuil als Mol?
,,Het geweldige van Mol zijn is dat je én kandidaat mag spelen én Mol. Je moet de kandidaat blijven wegdrukken, maar we hadden zo’n geweldige groep met leuke mensen, dat was mijn valkuil. En deze Mol kan glashard zijn, maar houdt ook zeker van gezelligheid.”

7 Welke opdracht was voor jou het meest spannend en waarom?
,,Alle opdrachten zijn spannend. Je kan nooit voorspellen wat andere kandidaten doen en die kunnen je ook onwijs in de weg zitten. Mijn plannen zijn twee keer zwaar gefrustreerd door andere kandidaten, zonder dat ze het door hadden. En soms heb je ideale omstandigheden gecreëerd en loopt het door botte pech toch nog in de soep. Eigenlijk vond ik alles spannend. Behalve de was ophangen. Daar heb ik alleen maar van genoten.”

8 Er wordt online natuurlijk weer volop gespeculeerd. Ben je daar al een veelbesproken hint tegengekomen die inderdaad naar jou als Mol leidt?
,,Ik heb zeker een paar hints gezien die naar mij leiden. Heerlijk om te lezen wat mensen allemaal vinden en ontdekken. Ik ben echt dankbaar dat ik deel mocht nemen aan een spel dat zo leeft en waar zoveel mensen zoveel plezier van hebben.”

9 Hoe moeilijk of makkelijk is het zijn van de Mol?
,,De constante spanning, het steeds alert en scherp zijn, is wel pittig. De zoektocht naar de Mol stopt geen moment in het spel. Je kijkt dus de hele tijd over je schouder. Dat kost wel energie. Net als het niet mogen vertellen dat je meedoet, en het, tot vanavond, mijn mond houden over mijn werkelijke rol. Maar dat weegt allemaal niet op tegen de unieke belevenis die mij een leven lang gaat bijblijven.”

10 Kom op, geef ons nog één fatsoenlijke hint!
,,Nee, daar ga ik mijn steentje niet aan bijdragen.”

Wie is de Mol?, vanavond 20.30 uur, NPO 1

Kijk hier waarom Merel de Mol niet kan zijn:

En hierom is Nielson niet de Mol:

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (52%)
  • Maan - Ik kom eraan (16%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (21%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (7%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (4%)
33819 stemmen